- CIASTO:
- 300 g daktyli Medjool (waga bez pestek)
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- ¾ szklanki mąki kokosowej
- WYPEŁNIENIE:
- 4 orzechy brazylijskie
- 8 orzechów włoskich
- mała garść pistacji
- mała garść goji
- mała garść miechunki
Strucla daktylowa z bakaliami – wegańska, bezglutenowa, bez pieczenia.
Strucla daktylowa to przepis inspirowany moim własnym niedawnym przepisem na surowy naleśnik z daktyli – NALEŚNIK, który wymyśliłem na okoliczność Tłustego czwartku.
Struclę zrobisz całkowicie na zimno – bez pieczenia.
Nie potrzeba tu bananów ani awokado, siemienia lnianego ani szałwii hiszpańskiej. Ciasto jest w 100% wegańskie, surowe, bezglutenowe i zdrowe. A do tego naturalnie słodkie:-) Do dzieła!
Jedna porcja liczy ok. 200 kcal.
PRZEPIS:
- Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
- Mąkę kokosową wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” mąkę (zajmie to ok. 5 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę (ZOBACZ). Na tym etapie dodaj pieprz (jeśli wolisz, możesz go pominąć; możesz dodać też inne przyprawy).
- Ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania (albo np. głębszą blaszkę) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, ugnieć, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut (ZOBACZ).
- Posyp masę posiekanymi orzechami i suszonymi owocami (zestaw dodatków możesz dowolnie zmieniać – ZOBACZ), wgnieć w masę, wyjmij folię z masą z naczynia i zwiń w rulon po dłuższym boku, dociskając (ZOBACZ). Jeśli wolisz, przed posypaniem ciasta z daktyli bakaliami możesz posmarować je cienką warstwą kremu czekoladowego (PRZEPIS) albo np. tahini. Dzięki temu, bakalie będą mocniej trzymać się masy daktylowej, ale z drugiej strony całość będzie liczyć więcej kalorii.
- Tak przygotowana masa jest dość elastyczna i miękka, dlatego przed podaniem najlepiej schłodzić ją w lodówce przez kilka godzin albo nawet przez całą noc. Ciasto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
WOW!
Czy można użyć zwykłych daktyli
Nie próbowałem, ale jeśli namoczysz je na noc i zmiksujesz, powinno być OK.
Myślę, że to będzie idealny smakołyk na nadchodzące święta :) Prezentuje się wspaniale. Ja dziś robiłam wegańską roladę bez pieczenia ale inną i nie prezentowała się tak ładnie ;p
Dzięki:-)
WOW
Gdzie można kupić takie duże i kształtne orzechy włoskie?
ja kupuję na Hali Mirowskiej, orzechy włoskie extra
Wyjechałam tylko na 2 tygodnie, wracam, a tu tyle cudownych nowości!!! Będę szykować wszystko po kolei:)
:-)
Jestem pod wrażeniem zastosowań daktyli, magia deserowa
:-) to prawda
Po namoczeniu suszonych daktyli przez noc odsączyć je przed zmiksowaniem czy zmiksować z wodą? Dziękuję :)
Odsączyć, ale nieprzesadnie mocno:-)