• 1 kg wołowiny (np. rostbef)
  • butelka (500 ml) ciemnego piwa
  • 2 puszki pomidorów
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 cebule
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 fenkuł
  • 1 por
  • trochę suszonych owoców jałowca
  • ziele angielskie
  • nasiona kolendry
  • pieprz
  • sól

To – idealny na zimę – przepis na wołowy gulasz z mnóstwem warzyw.

Gulasz podlałem ciemnym słodowym piwem, ale równie dobrze można wykorzystać tu butelkę dobrego czerwonego wina.

To bardzo prosty, ale zdecydowanie mój ulubiony przepis na wołowy gulasz. Większość drobniej pokrojonych warzyw, takich jak cebula, czosnek czy por, podczas tak długiego duszenia rozpadnie się całkowicie i nada całości wspaniałego esencjonalnego smaku.

Mięso powinno stać się bardzo miękkie, wręcz rozpadające się w palcach, dlatego nie warto skracać procesu duszenia.

Gulasz świetnie pasuje do kaszy, ale możesz podać go również z ryżem, ziemniakami, kuskusem, czy nawet po prostu z dobrym chlebem.

Gulasz z wolowiny L_01

1. Grubo posiekaj obraną marchewkę. Jeśli marchew jest sporych rozmiarów, przekrój ją najpierw wzdłuż.

2. Posiekaj grubo seler naciowy, cebulę, czosnek i fenkuł.

3. Odetnij brzydkie zielone liście z pora, przekrój go wzdłuż, dokładnie opłucz i grubo posiekaj.

4. W głębokim rondlu rozgrzej olej, dodaj warzywa i wymieszaj, tak by pokryły się tłuszczem. Przykryj pokrywką i duś 10 minut, co jakiś czas mieszając.

5. W tym czasie pokrój wołowinę na dość duże kawałki, usuwając ewentualne błony.

6. Przełóż warzywa do dużego garnka, a w tym samym rondlu rozgrzej trochę oleju i dodaj mięso. Podsmaż, przez chwilę mieszając, aż wszystkie kawałki wołowiny zmienią kolor.

7. Przełóż mięso do garnka z warzywami (jeśli podczas podsmażania mięso puściło wodę, zostaw ją w rondlu).

8. Dodaj pomidory z puszki, wlej piwo i w razie potrzeby trochę wody. Dopraw solą, pieprzem oraz rozgniecionymi w moździerzu przyprawami: jałowcem, zielem angielskim i kolendrą.

9. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką.

10. Duś na małym ogniu przez ok. 2,5 – 3 godziny, co jakiś czas mieszając i kontrolując ilość płynu. W razie potrzeby (zwłaszcza pod koniec duszenia) dodaj więcej wody.

Smacznego!

Gulasz z wolowiny L_02

Gulasz z wolowiny L_03

Gulasz z wolowiny L_04