Placki z cukinii i ziemniaków bez mąki.
W kontekście placków z cukinii zawsze uważałem, że lepiej smażyć je w postaci plasterków cukinii w panierce z jajka i mąki z ciecierzycy (lub innej) niż w formie startej wodnistej masy, która dla utrzymania jej w ryzach wymaga więcej mąki i tłuszczu. Dzisiejszy przepis dowodzi, że placki z tartej cukinii mogą smakować rewelacyjnie – wystarczy połączyć tartą cukinię z tartymi ziemniakami w proporcji pół na pół.
Połączenie cukinii, ziemniaków, szczypiorku, pietruszki, jajek i odrobiny ghee (masła klarowanego) daje znakomity rezultat. Gotowe placki są bardzo soczyste, super aromatyczne i po prostu przepyszne! W smaku wyczuwalna jest przede wszystkim dobrze doprawiona cukinia, a ziemniaki nadają plackom doskonałą teksturę.
Do placków nie dodaję nawet grama mąki, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Jako baza w zupełności wystarczają cukinie, ziemniaki i jajka, a pietruszka i szczypiorek wzbogacają smak.
Uwagi:
- Przyprawy i zioła podane w przepisie możesz zamienić na inne, wedle uznania
- Cukinię i ziemniaki kroję w wiórki przy pomocy tarczy szatkującej Magimixa R/G2, dzięki czemu zajmuje mi to niespełna pół minuty
- Placki smażę na raczej niewielkiej ilości tłuszczu, ponieważ nie lubię, gdy nim nasiąkają. Do usmażenia wszystkich 9 placków zużyłem łącznie ok. 1,5 łyżki ghee
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Placki z cukinii i ziemniaków bez mąki – SKŁADNIKI na 9 dużych placków:
- 800 g cukinii bez gniazd nasiennych (nie obieram ze skórki)
- 800 g ziemniaków obranych ze skórki
- 4 jajka rozmiaru M (w przypadku naprawdę dużych jajek mogą wystarczyć 3)
- po pół pęczka szczypiorku (może być czosnkowy) i pietruszki
- sporo czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- pół łyżeczki ziaren białej gorczycy, roztartych w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- ghee lub olej do smażenia
- kwiaty cukinii do podania (opcjonalnie)
- trochę pieprzu Red Kampot (lub innego aromatycznego, np. zielonego) i płatków chilli do podania
Placki z cukinii i ziemniaków bez mąki – PRZEPIS:
- W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj szczypiorek i pietruszkę (listki i łodyżki). Nie ma potrzeby miksować ziół na pastę, konsystencja nie musi przypominać pesto.
- W dużej misie robota kuchennego Magimix, używając tarczy szatkującej, zetrzyj w wiórki cukinię i ziemniaki. Odciśnij z nadmiaru wody. Nie zasypuj solą.
- Przełóż starte cukinie i ziemniaki do miski, dodaj zmiksowany wcześniej szczypiorek z pietruszką, rozbełtane jajka, przyprawy i suszone zioła.
- Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu. Nakładając porcję “ciasta” z miski, łyżką odciskaj nadmiar wody. Placki smaż po ok. 10 minut z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę dociskaj placki łopatką, by były bardziej płaskie (nie powinny być zbyt grube). Jak widać na zdjęciach, celowo usmażyłem większe placki, by szybciej mieć to z głowy ;)
- Placki podaję z płatkami kwiatów cukinii, oprószone przyprawami, ale nie ma przeszkód, by użyć innych dodatków (na przykład często podawanej do rosti śmietany).
- Połączenie smażonej cukinii, ziemniaków, szczypiorku, pietruszki i ghee daje znakomity efekt. Placki świetnie łączą lekkość cukinii ze smakiem ziemniaków i są po prostu znakomite.