- 4 przepiórki
- 100 g chorizo (bezglutenowego)
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 główka czosnku
- 5 gałązek rozmarynu
- garść gałązek podsuszonego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Przepiórki pieczone z chorizo i soczewicą.
Soczewica to bardzo trafiony dodatek do dziczyzny, a w tym daniu, dzięki tłuszczowi z chorizo (ZOBACZ), któremu aromatu dodały zioła i czosnek, nabiera mnóstwa smaku.
Przepiórki mają bardzo chude i smaczne mięso, które wspaniale przechodzi aromatem tymianku, rozmarynu i oczywiście kiełbasy. Zaletą tych malutkich ptaszków jest także to, że nie muszą wcześniej kruszeć, można piec je od razu i nie zajmuje to wiele czasu.
W podobny sposób możesz przygotować również gołębie czy perliczki, oczywiście piekąc je nieco dłużej. Wystarczy jeszcze tylko kieliszek dobrego czerwonego wina i pyszne danie gotowe.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przepłucz soczewicę i ugotuj (ok. 30 minut) w proporcji jedna część soczewicy na dwie części wody. Ugotowaną soczewicę dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy. Przykryj garnek talerzem i odstaw do momentu, aż reszta dania będzie gotowa.
- Przepiórki oprósz solą i pieprzem. Nadziej je rozmarynem i tymiankiem (jedną gałązkę rozmarynu i kilka gałązek tymianku odłóż).
- W głębokiej patelni, która nadaje się również do wstawienia do piekarnika, rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć chorizo pokrojone w półplasterki. Smaż przez chwilę, aż kiełbasa puści trochę tłuszczu.
- Na patelnię dodaj przepiórki, przekrojoną na pół główkę czosnku (przekrojoną częścią na dno patelni, tak by tłuszcz nabrał aromatu czosnku) oraz odłożone wcześniej gałązki rozmarynu i tymianku. Smaż przepiórki przez kilka minut, przewracając je na drugą stronę, aż nabiorą koloru od tłuszczu wytopionego z chorizo, a ich skórka zacznie się lekko złocić.
- Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 20 minut lub nieco dłużej. W połowie pieczenia odwróć przepiórki na drugą stronę.
- Przepiórki podaj z soczewicą i usmażonym chorizo. Soczewicę możesz polać niewielką ilością aromatycznego tłuszczu z patelni.
Smacznego!
Świetny pomysł, szlachetny w prostocie przepis. Zrobię.
Piękne, podejmuję wyzwanie. Kupiłam ptaszki;)
Gdzie kupujesz przepiórki?
W makro (francuskie), pozdrawiam
Nie wiedziałem, że przepiórki są takie małe… Można się najeść taką?
Można:-), a poza tym nie ma przeszkód, żeby przyrządzić więcej sztuk, np. po 3 na porcję.
Chyba po 3 na osobę ;) Dziękuję za odpowiedź