- 8 suszonych fig
- 8 suszonych niesiarkowanych moreli
- 8 świeżych daktyli izraelskich
- 50 g suszonych wiśni
- garść kruszonego ziarna kakao do dekoracji (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu, tonki, gałki muszkatołowej, pieprzu, wanilii - do wyboru do koloru, wedle uznania
Placek bakaliowy bez pieczenia. Wystarczą cztery składniki i gotowe!
Inspiracją dla tego placka jest hiszpańskie ciasto figowo-migdałowe w kształcie półksiężyca (pan de higo con almendras – ZOBACZ), które przygotowuje się wyłącznie z suszonych fig i migdałów, z dodatkiem anyżu i cynamonu.
Nie wiem dokładnie, jak wygląda proces przygotowania hiszpańskiej wersji ciasta, ale składniki i prosta forma (placek uformowany z cząstek suszonych owoców i zmielonych lub posiekanych migdałów) może sugerować, że nie należy on do szczególnie skomplikowanych.
Ten przepis to moja wersja słodkiego placka z samych bakalii (ZOBACZ). Nie ma tu żadnych innych składników – placek trzyma formę i jest bardzo słodki przede wszystkim za sprawą miękkich i ciągnących się jak toffi świeżych daktyli izraelskich, które coraz częściej można dostać na targach i w warzywniakach. Jeśli ich nie znajdziesz, użyj zwykłych suszonych daktyli, uprzednio namoczonych przez godzinę we wrzątku. Suszone wiśnie dodają fajnej lekko kwaśnej nuty, przełamującej słodycz placka.
Placek możesz też dowolnie przyprawić – wanilią, tonką, gałką muszkatołową, cynamonem, pieprzem lub chilli. Wybierz te przyprawy, które najbardziej Ci odpowiadają.
Postaraj się wybrać owoce jak najlepszej jakości. Figi, morele i daktyle powinny być miękkie i nadawać się do porwania na kawałki palcami. Lekko kwaskowate wiśnie fajnie kontrastują ze słodyczą pozostałych owoców.
W razie potrzeby twarde bakalie (daktyle, morele, figi, wiśnie) możesz również zmiksować w robocie kuchennym i z powstałej masy uformować placek, ale wówczas nie będzie mieć on wiele wspólnego z hiszpańską wersją z widocznymi kawałkami owoców (choć z pewnością również będzie bardzo smaczny:-))
Można również przygotować w podobny sposób wersję z orzechami – przepis pojawi się na blogu niebawem.
PRZEPIS:
- Wypestkowane daktyle, figi i morele porwij na cząstki i wrzuć do miski. Dodaj wiśnie.
- Ugnieć owoce w misce jak ciasto i uformuj z powstałej masy kulę (ZOBACZ).
- Ułóż masę na środku silikonowej formy do wypieków (tu: o średnicy 17 cm) i rozpłaszcz, nadając masie postać płaskiego placka (o grubości ok. 2 cm). Ugnieć, starając się rozprowadzić masę równomiernie w formie (ZOBACZ).
- Wstaw do lodówki na noc. Gotowy po wyjęciu z formy powinien wyglądać tak: ZOBACZ.
- Wyjmij placek z formy i podziel na porcje (ZOBACZ). Możesz okrasić go kruszonym ziarnem kakao, lekko je dociskając – jego goryczka podkreśli intensywną słodycz bakalii.
Smacznego!
Przepis pochodzi z mojej książki, w której znajdziesz m.in. więcej przepisów na proste i zdrowe desery – OBEJRZYJ
Niesamowite! :D
?
Dostałam w prezencie Twoją książkę, jest piękna!!!! Cudowne, apetyczne zdjęcia, takie prawdziwe i soczyste, już nie mogę się doczekać kiedy zacznę z niej gotować. Planuję już noworoczne menu :) pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję, że to nie ostatnia książka fika :)
Dziękujemy :)
Ja także dostałam w prezencie! Przeczytana już cała – pomysły ciekawe, starannie dobierane produkty, świetnie zachowana sezonowość. Na pewno wypróbuję większość przepisów :)
Bardzo mnie to cieszy:-)
A ja mam już książkę. Luba się postarała :) Gratuluję dobrej roboty. Ten przepis tez jest na liście
Dzięki!:-)