- 500 g płatków owsianych bezglutenowych
- szklanka płatków migdałowych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- szklanka orzechów nerkowca
- szklanka suszonej żurawiny
- pół szklanki suszonych wiśni
- 100 g suszonych moreli
- kruszone prażone ziarno kakao
- cynamon
- wanilia (2 laski albo 2 łyżeczki pasty z wanilii)
- ok. 150 g gryczanego miodu
Pyszna domowa granola.
Domowa granola to bogactwo dowolnych bakalii oraz pysznych, podpieczonych w piekarniku orzechów i nasion.
Poniższy przepis pozwala na przygotowanie sporej ilości granoli, którą można przechowywać przez kilka tygodni. Świetnie nada się na śniadanie – saute albo jako dodatek do jogurtu, kefiru, maślanki.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Do miski wsyp płatki owsiane i migdałowe, orzechy, ziarna słonecznika i pokruszone surowe, organiczne ziarno kakao. Dodaj sporo cynamonu i wymieszaj.
3. Wlej miód (jeśli nie jest wystarczająco płynny, możesz go lekko podgrzać), dodaj ziarenka wanilii (albo ewentualnie pastę z wanilii) i dokładnie wszystko wymieszaj, tak żeby miód dobrze połączył się z resztą składników.
4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią zawartość miski, przy pomocy łyżki układając równą warstwę granoli.
5. Piecz (w przypadku piekarników elektrycznych, pod górną grzałką) ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę z pieca, dokładnie przemieszaj granolę łyżką i wstaw z powrotem do pieca na kolejne 5 minut.
6. Po upływie tego czasu, wyciągnij blachę i sprawdź stan mieszanki. Jeśli uznasz, że powinna się jeszcze podpiec, wstaw ją na kolejne 5 minut.
7. W międzyczasie pokrój duże suszone owoce (tu: morele) na mniejsze kawałki.
8. Gotową, lekko przestudzoną granolę przesyp do miski, dodaj owoce i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
nie ma to jak domowe musli!
Bardzo fajnie wygląda i super, że nie ma w nim cukru
Pyszna, piekłam już z 10 razy, wspaniały przepis, dziękuję:)
Pyszna, bardzo smakowała dzieciom:)