• 500 g płatków owsianych bezglutenowych
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • szklanka orzechów nerkowca
  • szklanka suszonej żurawiny
  • pół szklanki suszonych wiśni
  • 100 g suszonych moreli
  • kruszone prażone ziarno kakao
  • cynamon
  • wanilia (2 laski albo 2 łyżeczki pasty z wanilii)
  • ok. 150 g gryczanego miodu

Pyszna domowa granola.

Domowa granola to bogactwo dowolnych bakalii oraz pysznych, podpieczonych w piekarniku orzechów i nasion.

Poniższy przepis pozwala na przygotowanie sporej ilości granoli, którą można przechowywać przez kilka tygodni. Świetnie nada się na śniadanie – saute albo jako dodatek do jogurtu, kefiru, maślanki.

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Do miski wsyp płatki owsiane i migdałowe, orzechy, ziarna słonecznika i pokruszone surowe, organiczne ziarno kakao. Dodaj sporo cynamonu i wymieszaj.

3. Wlej miód (jeśli nie jest wystarczająco płynny, możesz go lekko podgrzać), dodaj ziarenka wanilii (albo ewentualnie pastę z wanilii) i dokładnie wszystko wymieszaj, tak żeby miód dobrze połączył się z resztą składników.

4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią zawartość miski, przy pomocy łyżki układając równą warstwę granoli.

5. Piecz (w przypadku piekarników elektrycznych, pod górną grzałką) ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę z pieca, dokładnie przemieszaj granolę łyżką i wstaw z powrotem do pieca na kolejne 5 minut.

6. Po upływie tego czasu, wyciągnij blachę i sprawdź stan mieszanki. Jeśli uznasz, że powinna się jeszcze podpiec, wstaw ją na kolejne 5 minut.

7. W międzyczasie pokrój duże suszone owoce (tu: morele) na mniejsze kawałki.

8. Gotową, lekko przestudzoną granolę przesyp do miski, dodaj owoce i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Muesli z miodem i bakaliami_10