• 500 g mąki pszennej (typ 00)
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • 6 łyżek cukru palmowego (albo dark muscovado)
  • 0,5 kg wiśni
  • sól

Focaccia w wersji deserowej, ale bardziej wytrawnej niż słodkiej.

Tak przygotowana focaccia ma raczej wytrawny, niezbyt słodki smak i przypomina trochę klasyczny drożdżowy placek. W przeciwieństwie jednak do typowego ciasta drożdżowego, nie zawiera w składzie jajek, mleka ani masła.

Użyłem ciemnego cukru palmowego, który wraz z sokiem z wiśni ładnie skarmelizował się na wierzchu ciasta. To prawdopodobnie najsmaczniejsza focaccia, jaką do tej pory zrobiłem, a najlepszym na to dowodem okazała się jej wyjątkowa zdolność do błyskawicznego znikania z talerza.

Sprawdźcie sami 🙂

1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 4 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.

2. Z mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.

3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).

4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i wydrylujcie wiśnie. Naczynie do zapiekania wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier wlejcie niewielką ilość oliwy i rozsmarujcie ją po całej powierzchni.

5. Ciasto podzielcie na dwie połowy. Połówkę rozwałkujcie na placek odpowiedniej wielkości i wyłóżcie nim dno naczynia do zapiekania, w razie potrzeby delikatnie rozciągając ciasto, żeby dokładnie zmieściło się w naczyniu. Uważajcie, by nie przedziurawić ciasta.

6. Na ciasto wyłóżcie połowę wiśni i posypcie je łyżką cukru.

7. Drugą połowę ciasta rozwałkujcie na placek tej samej wielkości i przykryjcie nim ciasto wraz z wiśniami w naczyniu.

8. Połączcie brzegi ciasta, a na wierzchu ułóżcie pozostałe wiśnie, lekko wgniatając je w placek – ostrożnie, by nie przedziurawić ciasta.

9. Wierzch skropcie oliwą i posypcie łyżką cukru.

10. Wstawcie focaccię do piekarnika na ok. 40-45 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.

Smacznego!

Przepis na focaccię z pomidorami znajdziecie TUTAJ.

Focaccia z wiśniami L_01

Focaccia z wiśniami L_16