- Składniki na 2 bochenki:
- 800 g mąki pszennej dobrej jakości
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 400 ml letniej wody
- 125 ml oliwy extra vergine Monini
- 12 pomidorów suszonych
- 24 pomidorki koktajlowe
- kryształki soli morskiej
Pomidorki koktajlowe sprawiają, że focaccia prezentuje się dość niecodziennie.
Przepis zaczerpnąłem z książki Veerle de Pooter „KitchenAid”, wprowadzając kilka niewielkich (a przy okazji nie w pełni zamierzonych) modyfikacji. W oryginalnym przepisie autorka użyła suszonych pomidorów, ja natomiast – w rezultacie roztargnienia – wykorzystałem suszone pomidory marynowane w oleju. Efekt – ciasto z wierzchu zabarwione jest na wyraźnie czerwony, pomidorowy kolor. Do wyrobienia ciasta w pierwszej fazie użyłem miksera KitchenAid, ale równie dobrze można zrobić to ręcznie. W drugim etapie – po dodaniu pomidorów – ciasto wyrabiałem już ręcznie.
1. Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszajcie w mikserze.
2. Dodajcie oliwę i stopniowo dolewajcie wody, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne.
3. Zostawcie ciasto w dzieży miksera, przykryjcie folią spożywczą oraz bawełnianą ściereczką, i odstawcie na 2 godziny w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów.
4. Posiekajcie drobno suszone pomidory i ponownie wyróbcie ciasto, dodając pomidory. Z uwagi na to, że mikser nie do końca poradził sobie z tym zadaniem (zapewne dlatego, że użyłem pomidorów w oleju), ciasto z pomidorami wyrobiłem ręcznie.
5. Podzielcie gotowe ciasto na dwie części i na stolnicy oprószonej mąką uformujcie wałkiem dwa okrągłe placki o grubości ok. 1,5 cm.
6. Ułóżcie ciasto na blachach do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, zróbcie kciukiem po dwanaście wgłębień w każdym bochenku i we wgłębienia włóżcie pomidorki. Dobrze dociśnijcie pomidory (uważając jednak, by się nie rozgniotły).
7. Przykryjcie placki wilgotną ściereczką i odstawcie na 30 minut. W tym czasie ciasto ponownie wyrośnie.
8. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.
9. Ponownie dociśnijcie pomidorki do ciasta, skropcie wierzch placków oliwą extra vergine i posypcie kryształkami soli morskiej.
10. Placki pieczcie ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Swietnie wyglądają pomidorki zatopione w cieście :)