- 3 łodygi rabarbaru
- ok. 200 ml soku z granatów
- 12-14 truskawek
- 4 garście borówek amerykańskich
- 2 łyżeczki miodu (tu: tymiankowy)
- ok. 50 g fety
- garść orzechów nerkowca
Rabarbar, truskawki, borówki i feta.
Rabarbar świetnie łączy się ze słodkimi miękkimi owocami, takimi jak np. truskawki, maliny, borówki czy morele. Zestaw pt. rabarbar + truskawki to zawsze HIT, dlatego warto korzystać z niego przez cały sezon.
Każda okazja jest dobra: sorbety, lody, inne desery, zapiekanka, makaron z owocami, crumble albo owsianka, smoothies i koktajle… Dodawaj rabarbar do wszystkiego :-)
Rabarbar to także świetne źródło witaminy A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Z drugiej strony, rabarbar zawiera również kwas szczawiowy, dlatego osoby z niewydolnością nerek lub chore na reumatyzm powinny go unikać. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – wykazuje właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe.
Polecam również przepisy na:
- Makaron z truskawkami i rabarbarem
- Ser zapiekany z rabarbarem, truskawkami i tymiankiem
- Kremowe lody rabarbarowe
- Crumble z rabarbarem i malinami pod czekoladową kruszonką
- Morele duszone z rabarbarem
- Rabarbar duszony w porto z lodowym rabarbarowym tatarem i galaretką
PRZEPIS:
- Opłukane łodygi rabarbaru obierz ze skórki i pokrój na ok. 6 cm kawałki. Odetnij końcówki truskawek z szypułkami.
- Rozgrzej patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu i ułóż na niej truskawki stroną od odciętej szypułki. Smaż, aż spód truskawek ładnie skarmelizuje się.
- W tym czasie do płytkiego rondla wlej sok z granatów (czysty, 100% owoców, bez cukru) i ułóż w rondlu kawałki rabarbaru (w jednej warstwie). Duś rabarbar (w razie potrzeby obróć kawałki – w trakcie – na drugą stronę), aż zmięknie, ale zachowa kształt.
- Ułóż po kilka kawałków rabarbaru na środku dużego talerza. Jeśli w rondlu zostało za dużo soku, odlej trochę, a resztę zredukuj na dużym ogniu, uzyskując gęsty syrop. Polej syropem rabarbar.
- Dodaj na talerz truskawki. Posyp borówkami, pokruszoną fetą i grubo posiekanymi orzechami nerkowca. Całość skrop odrobiną miodu.