• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka organicznego bulionu bezglutenowego (albo 1 litr domowego bulionu)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 kopiaste łyżki domowego pesto z bazylii (link do przepisu - w treści)
  • pędy bazylii (pozostałe po zrobieniu pesto)

Risotto z samodzielnie przygotowanym domowym pesto.

Na pierwszy rzut oka niby nic wielkiego, ale to autentyczna eksplozja smaku i aromatu. Polecam!

Tradycyjne, domowe bazyliowe pesto nadaje się do wielu zastosowań.

Najczęściej wykorzystuję je do makaronów, ale przecież pesto idealnie sprawdzi się również w risotto.

Trudno opisać intensywny aromat, jaki powstaje, gdy dodajesz pesto na patelnię w końcowym etapie przygotowania risotto. Podobnie rzecz ma się z głębokim, wyrazistym smakiem całej potrawy. Nie potrzeba już nic więcej. Wystarczy tylko czyste bazowe risotto + pesto.

Po prostu pycha!

 

Risotto bazyliowe L_04

PRZEPIS:

1. Przygotuj domowe pesto według tego PRZEPISU (możesz oczywiście przygotować pesto wcześniej i użyć już gotowego, domowego).

2. Łodygi bazylii pozostałe po oderwaniu listków do pesto drobno posiekaj. Posiekaj czosnek i cebulę.

3. W głębokiej patelni duś łodygi, cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.

4. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

5. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

6. Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 18-20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej), nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

7. Na sam koniec dodaj pesto, dokładnie wymieszaj i podgotuj całość kilkanaście sekund, żeby pesto się ogrzało. Nie używam dodatkowego parmezanu, ponieważ jest już składnikiem pesto, ale jeśli chcesz, zetrzyj trochę na wierzch każdej porcji.

Smacznego!

Risotto bazyliowe L_03

Risotto bazyliowe L_02