Sałatka z edamame, komosy i awokado.
Edamame to ziarna młodej (niedojrzałej) soi, która jest doskonałym źródłem roślinnego białka. Wystarczy ugotować strąki edamame w całości (max. 4-5 minut), wyłuskać soczyście zielone fasolki i można jeść. A jeżeli nie chcesz inwestować w świeże edamame (kilogram kosztuje średnio co najmniej 2x więcej niż świeży bób), zawsze możesz użyć fasolek mrożonych lub zapuszkowanych (nigdy z tego nie korzystałem, więc nie wiem, czy warto).
Sałatka z edamame, komosy i awokado to pyszne, w 100% roślinne, wysokobiałkowe papu z młodą soją edamame w roli głównej. Czerwoną cebulę marynuję, bo lubię – nie musisz tego robić, ale taka cebula smakuje milion razy lepiej, a sok z limonki dodatkowo wzbogaca smak sałatki. Jeżeli wolisz dodać surową (nie marynowaną), dopraw sałatkę sokiem z limonki lub cytryny albo, ewentualnie, octem. Awokado dodaje kremowości, a quinoa orzechowego posmaku. Pycha, polecam!
Sałatka z edamame, komosy i awokado – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- około 1 kg świeżej edamame w strąkach (po ugotowaniu i wyłuskaniu ziaren uzyskasz mniej więcej 330 g fasolek)
- 100 g komosy ryżowej
- 2 awokado (u mnie: Hass)
- 1-2 średnie pomidory (u mnie: ananasowe, najlepiej sprawdzą się tu odmiany z małą ilością pestek lub pomidorki koktajlowe)
- 1 mała czerwona cebula
- sok z 3 limonek
- 100 g rukwi wodnej (dobrym zamiennikiem będzie młody szpinak)
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz (wedle uznania)
Sałatka z edamame, komosy i awokado – PRZEPIS:
- Cebulę posiekaj dość drobno i przełóż do miseczki. Zalej sokiem z limonek i odstaw.
- Ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (12 minut). Gotową komosę ostudź.
- Ugotuj edamame w osolonej wodzie (około 4-5 minut). Odcedź, ostudź, po czym wyłuskaj zielone fasolki ze strąków.
- W misce delikatnie wymieszaj przestudzoną komosę, edamame, pomidory i awokado pokrojone w niewielką kostkę, cebulę wraz z sokiem z limonki, w którym się marynowała oraz porządny chlust oliwy.
- Na dużych talerzach rozłóż rukiew wodną lub listki młodego szpinaku i dodaj porcje sałatki, gotowe!











FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







