Sałatka z lardo i pomarańczy.
Sałatka z lardo di Colonnata to spełniony sen każdego mięsożercy, tym bardziej niezwykły, że nie pogardzą nim również miłośnicy lżejszych wersji sałatkowych kompozycji.
Pomysł jest prosty, a tłustość i kremowość delikatnego lardo doskonale równoważą soczyste kwaskowate pomarańcze. Lardo jest pełne smaku, dlatego – jak w każdym daniu z jego dodatkiem – nie potrzeba go wiele. Ważne również, by pokroić je w jak najcieńsze plastry, ponieważ dzięki temu lardo (odpowiedniej jakości, takie jak di Colonnata) będzie dosłownie rozpływać się na języku. To jedna z cech, która odróżnia włoskie lardo z Colonnata od każdej innej dobrej słoniny.
Chrupkości dodają pistacje, ale możesz użyć również innych, właściwie dowolnych orzechów; szczególnie dobrze sprawdzą się laskowe (najlepiej prażone), włoskie, nerkowce albo piniole. Jak zawsze, polecam użyć octu balsamicznego jak najlepszej jakości – różnica pomiędzy rzemieślniczym, starzonym w beczkach balsamico a zwykłym octem o rzadkiej konsystencji farbowanej wody jest po prostu kolosalna. W braku dobrego octu balsamicznego, lepiej dodać trochę miodu, który w zestawieniu z lardo zawsze sprawdza się znakomicie.
Proces wytwarzania lardo di Colonnata sprawia, że jest bardzo słone, dlatego nie ma potrzeby dodawać soli. Więcej nt. lardo możesz poczytać tutaj.
Sałatka z lardo i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 gorzkie czerwone pomarańcze (albo zwykłe)
- kilka plasterków lardo di Colonnata
- mała garść pistacji, niesolonych
- mała garść listków mięty
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (najlepiej balsamico z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach)
- 1/2 łyżeczki pieprzu Timur (nepalskiego) albo zwykłego czarnego
Sałatka z lardo i pomarańczy – PRZEPIS:
- Ostrym nożem obierz pomarańcze ze skóry wraz z albedo (białą błoną). Pokrój pomarańcze w dość cienkie plastry (ZOBACZ).
- Rozłóż plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu (albo na dwóch mniejszych).
- Pokrój lardo w jak najcieńsze plasterki i rozłóż je na pomarańczach.
- Posyp sałatkę rozgniecionym w moździerzu pieprzem, grubo posiekanymi pistacjami oraz listkami mięty.
- Całość skrop octem balsamicznym.
Mmm jem oczami! :D