• 100 g czarnej soczewicy
  • 14 młodych marchewek (ok. 3 pęczki)
  • 14 zielonych szparagów
  • 100 g rukoli
  • 1 niewielka kiść czerwonych winogron
  • 2 garście orzechów włoskich
  • kilka wiórków świeżego utartego parmezanu
  • sól gruboziarnista (tu: różowa himalajska)
  • pieprz
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 chlusty octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa extra vergine

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów.

Pyszna sałatka z młodych pieczonych marchewek, szparagów i soczewicy.

Przyznaję, że na przygotowanie tej sałatki trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt to wynagradza. Nie jeden raz wspominałem też, że w tego rodzaju przepisach bardzo lubię połączenie zimnych i ciepłych składników oraz różnych faktur i smaków.

Sałatka ma wyraźnie słodki posmak, co dobrze współgra nie tylko z marchewkami, ale również z soczewicą i – serio – ze szparagami. Spróbuj, bo naprawdę warto.

Jeśli pominiesz parmezan, a miód zastąpisz syropem np. z agawy, przepis będzie wegański.

Sprawdź też:

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów – PRZEPIS:

  1. Ugotuj soczewicę (ok. 30 minut). Gdy soczewica będzie gotowa, odlej z garnka nadmiar wody (w razie potrzeby) i odstaw.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Wyszorowane marchewki skrop oliwą i dokładnie posyp przyprawami utłuczonymi w moździerzu (koper, kolendra, pieprz, płatki chilli i gruboziarnista sól).
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Marchewki powinny być miękkie, ale nie muszą być zrumienione, chyba, że takie wolisz. Wtedy wydłuż czas pieczenia do ok. 40 minut.
  5. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi (4 minuty). Gotowe szparagi przełóż do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu).
  6. Do dużej miski wlej porządny chlust oliwy i octu balsamicznego. Dodaj przyprawy, których nie zużyłeś/-aś do marchewek (w razie potrzeby ‚dorób’ ich więcej) i wymieszaj. Do miski przełóż gotowe, gorące marchewki oraz soczewicę. Wymieszaj. Ciepłe marchewki i soczewica lepiej przejmą smak dressingu.
  7. Przekrój winogrona na połówki i (ewentualnie) usuń pestki. Podsmaż przez chwilę winogrona na patelni, następnie dodaj miód i chlust octu balsamicznego. Duś winogrona, co jakiś czas mieszając.
  8. Do miski dodaj szparagi oraz umytą i wysuszoną rukolę. Wymieszaj.
  9. Rozłóż sałatkę na talerzach, dodaj orzechy i winogrona wraz ze słodkim sosem z patelni.
  10. Skrój kilka wiórków parmezanu, połam lub pokrój je na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.

Smacznego!

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów

Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów