- 100 g czarnej soczewicy
- 14 młodych marchewek (ok. 3 pęczki)
- 14 zielonych szparagów
- 100 g rukoli
- 1 niewielka kiść czerwonych winogron
- 2 garście orzechów włoskich
- kilka wiórków świeżego utartego parmezanu
- sól gruboziarnista (tu: różowa himalajska)
- pieprz
- 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 2 chlusty octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- oliwa extra vergine
Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów.
Pyszna sałatka z młodych pieczonych marchewek, szparagów i soczewicy.
Przyznaję, że na przygotowanie tej sałatki trzeba poświęcić trochę czasu, ale efekt to wynagradza. Nie jeden raz wspominałem też, że w tego rodzaju przepisach bardzo lubię połączenie zimnych i ciepłych składników oraz różnych faktur i smaków.
Sałatka ma wyraźnie słodki posmak, co dobrze współgra nie tylko z marchewkami, ale również z soczewicą i – serio – ze szparagami. Spróbuj, bo naprawdę warto.
Jeśli pominiesz parmezan, a miód zastąpisz syropem np. z agawy, przepis będzie wegański.
Sprawdź też:
- AROMATYCZNE PIECZONE MARCHEWKI
- SZALOTKI ZAPIEKANE Z ROZMARYNEM I SEREM
- PIECZONE ZIEMNIAKI I BURAKI Z PIKANTNĄ SALSA VERDE
- ZAPIEKANE BATATY
Sałatka z pieczonych marchewek i szparagów – PRZEPIS:
- Ugotuj soczewicę (ok. 30 minut). Gdy soczewica będzie gotowa, odlej z garnka nadmiar wody (w razie potrzeby) i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyszorowane marchewki skrop oliwą i dokładnie posyp przyprawami utłuczonymi w moździerzu (koper, kolendra, pieprz, płatki chilli i gruboziarnista sól).
- Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Marchewki powinny być miękkie, ale nie muszą być zrumienione, chyba, że takie wolisz. Wtedy wydłuż czas pieczenia do ok. 40 minut.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ugotuj szparagi (4 minuty). Gotowe szparagi przełóż do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu).
- Do dużej miski wlej porządny chlust oliwy i octu balsamicznego. Dodaj przyprawy, których nie zużyłeś/-aś do marchewek (w razie potrzeby ‚dorób’ ich więcej) i wymieszaj. Do miski przełóż gotowe, gorące marchewki oraz soczewicę. Wymieszaj. Ciepłe marchewki i soczewica lepiej przejmą smak dressingu.
- Przekrój winogrona na połówki i (ewentualnie) usuń pestki. Podsmaż przez chwilę winogrona na patelni, następnie dodaj miód i chlust octu balsamicznego. Duś winogrona, co jakiś czas mieszając.
- Do miski dodaj szparagi oraz umytą i wysuszoną rukolę. Wymieszaj.
- Rozłóż sałatkę na talerzach, dodaj orzechy i winogrona wraz ze słodkim sosem z patelni.
- Skrój kilka wiórków parmezanu, połam lub pokrój je na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
Smacznego!
Chwilkę mnie nie było a tu takie pyszności! Zajebiście to wygląda, aż zgłodniałam :D
Nie ma rady, musisz zrobić:-)