- 100 g makaronu ryżowego
- ok. 50 g batawii
- kilka śliwek
- 8-10 krewetek
- sok z aceroli
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
- pieprz
- ostra papryka mielona
- przyprawa pięć smaków
To sałatka inspirowana kuchnią azjatycką, a właściwie swobodna wariacja na jej temat.
1. Zalejcie wrzątkiem makaron ryżowy i odstawcie pod przykryciem na 3 minuty. Gotowy makaron odcedźcie i przepłuczcie zimną wodą, a następnie porządnie odsączcie i przełóżcie do miski.
2. Do makaronu dodajcie batawię oraz pokrojone śliwki. Wlejcie trochę oliwy i dokładnie wymieszajcie dłońmi składniki sałatki.
3. Wyłóżcie porcje sałatki na talerze.
4. Do miseczki wlejcie trochę oleju, dodajcie pieprz, paprykę i przyprawę pięć smaków. Dodajcie krewetki i dokładnie obtoczcie je w oleju z przyprawami.
5. Na gorącej patelni grillowej usmażcie krewetki (ok. 3 minut).
6. W tym czasie przygotujcie dressing. W miseczce wymieszajcie trochę soku z aceroli i soku z cytryny oraz oliwę.
7. Gotowe krewetki ułóżcie na sałatce i polejcie ją kilkoma łyżeczkami dressingu.
Smacznego!
Wygląda super i jestem przekonana, że również tak smakuje!
Bardzo fajne połącznie smaków, do wypróbowania:)
Co to jest Batawia?
To rodzaj sałaty. Można ja zastąpić dowolnymi innymi liśćmi o łagodnym smaku.