• 100 g makaronu ryżowego
  • ok. 50 g batawii
  • kilka śliwek
  • 8-10 krewetek
  • sok z aceroli
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa pięć smaków

To sałatka inspirowana kuchnią azjatycką, a właściwie swobodna wariacja na jej temat.

1. Zalejcie wrzątkiem makaron ryżowy i odstawcie pod przykryciem na 3 minuty. Gotowy makaron odcedźcie i przepłuczcie zimną wodą, a następnie porządnie odsączcie i przełóżcie do miski.

2. Do makaronu dodajcie batawię oraz pokrojone śliwki. Wlejcie trochę oliwy i dokładnie wymieszajcie dłońmi składniki sałatki.

3. Wyłóżcie porcje sałatki na talerze.

4. Do miseczki wlejcie trochę oleju, dodajcie pieprz, paprykę i przyprawę pięć smaków. Dodajcie krewetki i dokładnie obtoczcie je w oleju z przyprawami.

5. Na gorącej patelni grillowej usmażcie krewetki (ok. 3 minut).

6. W tym czasie przygotujcie dressing. W miseczce wymieszajcie trochę soku z aceroli i soku z cytryny oraz oliwę.

7. Gotowe krewetki ułóżcie na sałatce i polejcie ją kilkoma łyżeczkami dressingu.

Smacznego!