• sałata rzymska
  • 200 g sera kefalotyri
  • słoik pomidorków ETERNO
  • trochę pestek dyni
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Ta sałatka stworzona została z myślą o bardzo smacznych, marynowanych pomidorkach koktajlowych – miękkich, soczystych, aromatycznych, o słodkawo-pikantnej nucie. Dodały one potrawie dodatkowego smakowego akcentu, a przy tym świetnie skomponowały się z delikatną sałatą i smażonym serem. Polecam.

1. Do miski wrzućcie opłukane, wysuszone w suszarce do sałaty i podarte na mniejsze kawałki liście sałaty rzymskiej, wlejcie trochę oliwy i wymieszajcie.

2. Na suchej patelni teflonowej uprażcie pestki dyni, a gotowe przełóżcie do miseczki.

3. Na tę samą patelnię wlejcie trochę oleju i podsmażcie pokrojony w kostkę ser, do momentu, aż ładnie się zrumieni.

4. Na talerzach rozłóżcie warstwę sałaty, na nich rozłóżcie trochę kostek sera i po kilka pomidorków*, a całość posypcie pestkami dyni.

5. Porcje sałatki polejcie 1-2 łyżeczkami zalewy z pomidorków i doprawcie świeżo zmielonym pieprzem.

*Ogniste pomidorki ETERNO – pomidorki koktajlowe w słodko-pikantnej marynacie. Skład: pomidory, cukier, woda, ocet, przyprawy ziołowe. Słoik 220 g. Trafił mi się egzemplarz znakomity, ale mało ognisty. Receptura ma zostać ponoć ponownie zaostrzona. Do kupienia TUTAJ.