- chleb
- ser pleśniowy
- pomidorki koktajlowe
- oliwa extra vergine
- pieprz
Chleb czekoladowy świetnie nadaje się do kanapek nie tylko na słodko, ale i na ostro.
W smaku chleb z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, jest zdecydowanie bardziej wytrawny niż słodki.
Pikantną wersję grzanki z chleba z czekoladą można przygotować na przykład tak:
1. Ser pleśniowy (tu: camembert) pokrójcie na plasterki i ułóżcie je na kromkach chleba.
2. Tak przygotowane kanapki skropcie oliwą extra vergine i wstawcie do piekarnika lub tostera na kilka minut, do momentu aż ser ładnie się rozpuści.
3. Na wierzch upieczonych grzanek wyłóżcie po 2 pomidorki koktajlowe w zalewie, np. ETERNO. Na koniec, skropcie je zalewą ze słoika i oprószcie świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
kurcze wygląda świetnie ale ja ostatnimi czasy staram się ograniczać sery od kiedy trafiłam na ten artykuł -> pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ troche sie przestraszyłam bo uwielllllbiam sery pleśniowe. Mam w planach pociagnac za jezyk mojego lekarza przy najbliższej okazji tymczasem wypróbuje twoj przepis moze jutro a ser pleśniowy zastąpię mozarellą
Kwestia podejścia, ja bym się tym nie przejmował. Serów pleśniowych różnego typu jem sporo, nie zauważyłem, by miały na mnie negatywny wpływ. Poza tym, często z większą wyrozumiałością podchodzi się na co dzień do zdecydowanie mniej zdrowych produktów. Jeśli ktoś ma alergię albo czuje się po pleśniowych źle, zapewne lepiej, by je odstawił, ale demonizować ich moim zdaniem nie ma sensu.
Francuzi jakoś dają radę ;-)