• chleb
  • ser pleśniowy
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Chleb czekoladowy świetnie nadaje się do kanapek nie tylko na słodko, ale i na ostro.

W smaku chleb z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, jest zdecydowanie bardziej wytrawny niż słodki.

Pikantną wersję grzanki z chleba z czekoladą można przygotować na przykład tak:

1. Ser pleśniowy (tu: camembert) pokrójcie na plasterki i ułóżcie je na kromkach chleba.

2. Tak przygotowane kanapki skropcie oliwą extra vergine i wstawcie do piekarnika lub tostera na kilka minut, do momentu aż ser ładnie się rozpuści.

3. Na wierzch upieczonych grzanek wyłóżcie po 2 pomidorki koktajlowe w zalewie, np. ETERNO. Na koniec, skropcie je zalewą ze słoika i oprószcie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!