- 450 g pszennej mąki dobrej jakości
- 300 ml wody
- 2 kopiaste łyżki organicznego kakao Kaoka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 75 g gorzkiej czekolady Kaoka 70%
To bardzo prosty przepis na całkiem nietuzinkowy chleb, który może stanowić świetny pretekst do rozpoczęcia dnia od czekolady.
;-)
Dodatek dobrej jakości gorzkiego kakao oraz kawałki gorzkiej czekolady nadają mu piękny kolor i wyjątkowy smak, który pomimo obecności wśród składników cukru i czekolady, jest zdecydowanie bardziej wytrawny niż słodki (przykładowe propozycje podania – na słodko lub na ostro).
Z podanej tu ilości składników powinny powstać 2 nieduże bochenki.
1. Mąkę przesiejcie przez sito do miski, dodajcie masło i dokładnie posiekajcie je nożem, łącząc składniki.
2. Dodajcie kakao, cukier puder, drożdże i sól, i wymieszajcie.
3. Dolewając stopniowo ok. 300 ml letniej wody, wyróbcie ciasto. Ciasto początkowo lepkie, po (dłuższej) chwili wyrabiania stanie się gładkie i sprężyste.
4. Po wyrobieniu ciasta w misce, wygniatajcie je na stolnicy jeszcze przez ok. 10 minut. W razie potrzeby, stolnicę podsypcie niewielką ilością mąki. Ciasto dobrze wyrobione w misce nie powinno przyklejać się do stolnicy.
5. Czekoladę grubo posiekajcie nożem.
6. Ciasto przekrójcie na dwie połowy, każdą połówkę spłaszczcie i rozciągnijcie na coś w rodzaju placka. Każdą część ciasta posypcie posiekaną czekoladą, zawińcie ciasto do środka z każdej strony, tak by czekolada znalazła się wewnątrz i przez chwilę wygniatajcie ciasto, formując okrągłe bochenki.
7. Na blasze rozłóżcie papier do pieczenia, połóżcie na niej bochenki, szczelnie przykryjcie przezroczystą folią spożywczą, i odłóżcie w ciepłe miejsce na dwie godziny. Bochenki powinny podwoić objętość.
8. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 220 stopni.
9. Pieczcie chlebki w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejszcie temperaturę do 190 stopni i pieczcie jeszcze przez ok. 20 minut.
10. W międzyczasie roztopcie na patelni niewielką ilość masła.
11. Upieczone chlebki przełóżcie na kratkę i posmarujcie roztopionym masłem.
Smacznego!
bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję! a czy w takim przepisie można zastosować zakwas chlebowy?
Warto spróbować.
Jakiej użyć mąki zamiast pszennej? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Proponowałbym kasztanową.