• 4-6 małych białych buraczków
  • kilka małych czerwonych buraczków
  • 2 małe kozie pleśniowe sery (tu: po 80 g sztuka)
  • kilka czereśni
  • ok. 250 g malin
  • 2-3 łyżki czerwonej komosy ryżowej
  • MUS:
  • 600 g czereśni
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 100 g malin

Kozi ser, buraki, owoce i komosa ryżowa, czyli zabawa formą, smakiem i teksturą.

Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe, choć wymaga nieco pracy. Efekt jest natomiast zdecydowanie nietuzinkowy:-) Nie obawiaj się takiego połączenia, słodkie buraki bardzo dobrze komponują się z owocami, nie mówiąc o serach.

Kluczowa jest tu gra form, faktur i składników – pieczone buraki, chrupki popcorn z quinoa oraz owoce w trzech wariantach – w całości, w postaci sosu oraz jako mus.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 1 litra musu. To znacznie więcej niż potrzebujesz do tego przepisu, dlatego warto wykorzystać go w inny sposób.

Po schłodzeniu mus jest zwarty i przypomina marmoladę – można kroić go nożem, nakładać przy pomocy łyżki do lodów albo nadawać mu kształty przy użyciu foremek. Jest to zatem bardzo wszechstronny mus, który możesz wykorzystać jako składnik deseru, zmiksować z jogurtem lub maślanką na koktajl, dodać do owsianki albo po prostu zjeść z dodatkiem świeżych owoców, orzechów, etc.

Nie używam cukru – moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale jeśli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem czarnej porzeczki, możesz nieco dodać.

Ser buraki popcorn z quinoa S_04

Ser buraki popcorn z quinoa S_05

PRZEPIS:

  1. Przygotuj mus: w blenderze zmiksuj umyte i wypestkowane czereśnie, czarną porzeczkę oraz maliny. Przelej masę do płaskiego pojemnika (np. po lodach) i wstaw na noc do lodówki (ZOBACZ, jak mus wygląda schłodzony).
  2. Przepłucz i oczyść buraki. Osusz je, skrop oliwą i przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Upieczone buraki odstaw do ostygnięcia.
  3. Odłóż kilka najładniejszych malin (i czereśni). Resztę malin przetrzyj nad miską przez sito o drobnych oczkach. W ten sposób uzyskasz gładki (bez pestek) sos malinowy.
  4. Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wsyp surową komosę ryżową (quinoa). Praż na małym ogniu, mieszając, aż zacznie strzelać. Przykryj patelnię pokrywką i praż jeszcze przez kilkanaście sekund, cały czas poruszając patelnią. W ten sposób unikniesz przypalenia komosy. Nie trzymaj jej na patelni zbyt długo – nie może się przypalić, ponieważ będzie gorzka w smaku.
  5. Obierz buraki ze skórki. Białe buraki pokrój na pół, czerwone – w plasterki albo również na pół (w zależności od kształtu i wielkości).
  6. Na talerzu ułóż kozi ser (użyłem TAKICH) oraz buraki, wydrylowane i odłożone wcześniej czereśnie oraz maliny.
  7. Rozsyp komosę. Przy pomocy łyżki (lub specjalnym dozownikiem) kapnij sos na talerz i patyczkiem uformuj dowolny wzór.
  8. Na serze ułóż uformowaną (łyżką do lodów) kulę z musu z porzeczek.
  9. Podaj z pozostałym sosem malinowym.

Smacznego!

Ser buraki popcorn z quinoa S_13

Ser buraki popcorn z quinoa S_02

Ser buraki popcorn z quinoa S_11