- 4-6 małych białych buraczków
- kilka małych czerwonych buraczków
- 2 małe kozie pleśniowe sery (tu: po 80 g sztuka)
- kilka czereśni
- ok. 250 g malin
- 2-3 łyżki czerwonej komosy ryżowej
- MUS:
- 600 g czereśni
- 500 g czarnej porzeczki
- 100 g malin
Kozi ser, buraki, owoce i komosa ryżowa, czyli zabawa formą, smakiem i teksturą.
Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe, choć wymaga nieco pracy. Efekt jest natomiast zdecydowanie nietuzinkowy:-) Nie obawiaj się takiego połączenia, słodkie buraki bardzo dobrze komponują się z owocami, nie mówiąc o serach.
Kluczowa jest tu gra form, faktur i składników – pieczone buraki, chrupki popcorn z quinoa oraz owoce w trzech wariantach – w całości, w postaci sosu oraz jako mus.
Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 1 litra musu. To znacznie więcej niż potrzebujesz do tego przepisu, dlatego warto wykorzystać go w inny sposób.
Po schłodzeniu mus jest zwarty i przypomina marmoladę – można kroić go nożem, nakładać przy pomocy łyżki do lodów albo nadawać mu kształty przy użyciu foremek. Jest to zatem bardzo wszechstronny mus, który możesz wykorzystać jako składnik deseru, zmiksować z jogurtem lub maślanką na koktajl, dodać do owsianki albo po prostu zjeść z dodatkiem świeżych owoców, orzechów, etc.
Nie używam cukru – moim zdaniem nie jest tu potrzebny, ale jeśli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem czarnej porzeczki, możesz nieco dodać.
PRZEPIS:
- Przygotuj mus: w blenderze zmiksuj umyte i wypestkowane czereśnie, czarną porzeczkę oraz maliny. Przelej masę do płaskiego pojemnika (np. po lodach) i wstaw na noc do lodówki (ZOBACZ, jak mus wygląda schłodzony).
- Przepłucz i oczyść buraki. Osusz je, skrop oliwą i przełóż do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Upieczone buraki odstaw do ostygnięcia.
- Odłóż kilka najładniejszych malin (i czereśni). Resztę malin przetrzyj nad miską przez sito o drobnych oczkach. W ten sposób uzyskasz gładki (bez pestek) sos malinowy.
- Na suchą, rozgrzaną patelnię teflonową wsyp surową komosę ryżową (quinoa). Praż na małym ogniu, mieszając, aż zacznie strzelać. Przykryj patelnię pokrywką i praż jeszcze przez kilkanaście sekund, cały czas poruszając patelnią. W ten sposób unikniesz przypalenia komosy. Nie trzymaj jej na patelni zbyt długo – nie może się przypalić, ponieważ będzie gorzka w smaku.
- Obierz buraki ze skórki. Białe buraki pokrój na pół, czerwone – w plasterki albo również na pół (w zależności od kształtu i wielkości).
- Na talerzu ułóż kozi ser (użyłem TAKICH) oraz buraki, wydrylowane i odłożone wcześniej czereśnie oraz maliny.
- Rozsyp komosę. Przy pomocy łyżki (lub specjalnym dozownikiem) kapnij sos na talerz i patyczkiem uformuj dowolny wzór.
- Na serze ułóż uformowaną (łyżką do lodów) kulę z musu z porzeczek.
- Podaj z pozostałym sosem malinowym.
Smacznego!
Kurczę, ktoś tu chyba powinien otworzyć restaurację :D
:-)
Piękne, oczy trudno oderwać :)
Dziękuję:-)