• 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • sok z 1 limonki
  • 220 g nerkowców
  • 1 laska wanilii albo 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy, daktylowego albo miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 150 g jagód (mogą być mrożone)
  • garść pistacji do dekoracji (lub innych bakalii)

Sernik jagodowy z nerkowców – bez cukru. Wegański i bezglutenowy.

Słodki, kremowy sernik z nerkowców na spodzie z daktyli i kokosa. Na zimno.

To jeszcze jeden przepis na wegański sernik z nerkowców. Zrobisz go całkowicie na zimno, bez zbędnych ceregieli. Masa sernikowa z nerkowców, mleka kokosowego, oleju kokosowego oraz – dla koloru – jagód pod względem konsystencji i smaku do złudzenia przypomina słodki ser.

Do przygotowania spodu wystarczą tylko dwa składniki – daktyle (w razie potrzeby możesz zastąpić je figami lub rodzynkami) oraz wiórki kokosowe (lub – jeśli wolisz – mielone orzechy).

Ciasto jest przepyszne, wręcz uzależniające, a przepis – podobnie jak wcześniejsze serniki z orzechów – banalnie prosty. Poradzi sobie z nim nawet sernikowy debiutant.

Sernik możesz udekorować w dowolny sposób, np. orzechami lub innymi bakaliami. Z fioletem jagodowej masy fajnie kontrastują intensywnie zielone pistacje.

Sprawdź też wcześniejsze przepisy na SERNIKI Z NERKOWCÓW.

Z podanych proporcji otrzymasz 8-10 porcji ciasta. Jedna porcja liczy ok. 400 kcal.

Używam silikonowej formy do pieczenia o średnicy 17 cm.

Sernik jagodowy z nerkowcow L_01

Sernik jagodowy z nerkowcow L_09

Sernik jagodowy z nerkowcow L_11

PRZEPIS:

  1. Namocz nerkowce przez noc (ZOBACZ).
  2. Przygotuj spód sernika: wypestkowane daktyle Medjool (ZOBACZ) zagnieć z wiórkami kokosowymi i wanilią i wyrabiaj jak ciasto do pełnego połączenia składników (zajmie to kilka minut). Jeżeli używasz zwykłych suszonych daktyli albo np. suszonych fig namocz je przez kilka godzin (albo przez noc), odsącz z nadmiaru wody i postępuj jak wyżej.
  3. Przełóż masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą), rozprowadź równomiernie po dnie i starannie ugnieć. Odstaw. Nie ma potrzeby wstawiać samego spodu do lodówki (być może warto to zrobić w letnie upalne miesiące, jednak przy temperaturze pokojowej do ok. 24 stopni nie ma takiej potrzeby).
  4. Nerkowce zblenduj na gładko z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki, olejem kokosowym i wybranym słodzidłem. Dodaj jagody i zblenduj ponownie. Przełóż do miski i wmieszaj wanilię (ZOBACZ).
  5. Przelej masę do formy, wyrównaj powierzchnię i udekoruj np. orzechami (ZOBACZ).
  6. Wstaw na noc do lodówki.

Sernik jagodowy z nerkowcow L_06

Sernik jagodowy z nerkowcow L_04

Sernik jagodowy z nerkowcow L_07