Sfoglia di mozzarella.

Sfoglia di mozzarella czyli „ciasto z mozzarelli”. Sfoglia mozzarella oznacza dosłownie „płat/arkusz mozzarelli”. To ser inspirowany klasycznym ciastem francuskim. W Apulii, skąd pochodzi, i w innych włoskich regionach, sfoglia stanowi tradycyjną bazę wytrawnych i słodkich potraw. Nadziewa się ją jak roladę, tworząc fajne oryginalne dania na ciepło i na zimno. W PL niestety sfoglia di mozzarella nie jest dostępna w wersji do rozwałkowania. Jedyne, co udało mi się kupić, to już rozprasowany, a następnie złożony płat mozzarelli (dostępny u Majlerta). Minusem takiej sfoglii jest jej kruchość i tendencja do rwania się, przez co jej kulinarne zastosowanie jest mocno ograniczone. Może w nie(zbyt)odległej przyszłości doczekamy się tego produktu na polskim rynku w nieco większym wyborze. Sfoglia doskonale nadaje się do nadziewania ziołami, warzywami, prosciutto, etc. Można ją nawet podpiec w piekarniku.

Sfoglia di mozzarella

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto to super prosty przepis, oparty o kilka bardzo włoskich składników połączonych w jednym daniu. Po pierwsze, oczywiście, sfoglia di mozzarella, a dalej prosciutto San Daniele, pistacje, pomidory i oliwa. Pesto możesz zrobić z dowolnych innych ziół, w tym oczywiście z bazylii, wtedy całość będzie jeszcze bardziej modo italiano.

W razie potrzeby, by ułatwić pracę blendera, dodaj do pesto trochę oliwy, pamiętaj jednak, że nie powinno ono mieć tak płynnej i oliwnej konsystencji jak klasyczne pesto.

Sfoglia di mozzarella

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • sfoglia mozzarella (500 g)
  • 6 plasterków prosciutto
  • duży pęczek kolendry
  • 3 łyżeczki pasty pistacjowej (100% pistacji, bez cukru i soli)
  • sok z 1-2 limonek
  • 2-3 pomidory różnych odmian
  • 3-4 surowe zielone szparagi (młode surowe szparagi są chrupkie i soczyste)
  • łyżka listków oregano
  • mała garść pistacji, posiekanych
  • 2 szczypty płatków chili
  • oliwa extra vergine

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto – PRZEPIS:

  1. Przygotuj „pesto” z kolendry, pasty pistacjowej i soku z limonki. Sos powinien być dość gęsty (gęstszy niż klasyczne pesto)
  2. Na talerzach ułóż po kilka plastrów pomidora. Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij szparagi w paski. Odetnij szparagowe główki i przekrój je wzdłuż na pół.
  3. Na macie silikonowej rozłóż płat mozzarelli. Rozprowadź na nim pesto i ułóż plastry prosciutto. Zwiń sfoglię w rulon, odetnij końcówki i odkrój dwa kawałki. Ułóż je na plastrach pomidorów, dodaj paski szparagów i szparagowe główki. 
  4. Całość skrop oliwą, posyp grubo posiekanymi pistacjami, listkami oregano i płatkami chili.

Sfoglia di mozzarella

Sfoglia di mozzarella

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto

Sfoglia di mozzarella nadziewana ziołami i prosciutto