• 3 jajka
  • trochę masła
  • czarna sól
  • tabasco

W kolejnej odsłonie Cooking rocks! bardzo prosty przepis od Negru – perkusisty i głównodowodzącego formacji Negura Bunget.

Cooking rocks! to przegląd przepisów kulinarnych, otrzymanych od niestroniących od kuchni muzyków z mniej lub bardziej rockowych kapel. Przepisów albo ich autorstwa, albo po prostu ich ulubionych. Koncept jest następujący: na podstawie przesłanego przepisu przyrządzam danie, w związku z czym dołączone do danego wpisu zdjęcia przedstawiają właśnie moją wersję konkretnej potrawy. Będę się starał odtwarzać dania jak najwierniej, dopuszczając ewentualnie drobne odstępstwa, wynikające w szczególności z niedostępności określonego składnika.

Negru przesłał dwa przepisy. Pierwszy to jeden z jego ulubionych, bardzo prosty, na szybkie danie, które przyrządza samodzielnie. Drugi to natomiast zupełnie inna bajka, różni się od pierwszego pod każdym względem, począwszy od kategorii (słodkie), skończywszy na stopniu trudności. Drugiego, jak szczerze przyznał nasz bohater, przygotować sam nie potrafi, ale za to bardzo lubi oddawać się jego konsumpcji. Ja postaram się zmierzyć z nim w nieodległej (mam nadzieję) przyszłości 😉

Na pierwszy ogień idą jednak jajka, tj. niemal dokładny odpowiednik naszych swojskich sadzonych. Różnica polega na tym, że wszystkie jajka wlewa się na patelnię równocześnie, a następnie smaży bez rozdzielania, jak jedną całość. Ja lubię jajka z dość mocno ściętym żółtkiem (chyba, że do konkretnego przepisu potrzebne mi jajo w innym stanie „skupienia”), więc zazwyczaj smażę je z dwóch stron. W tym przypadku musiałem z tego zrezygnować, ale rozpłaszczenie żółtek sprawia, że po odpowiednim czasie na patelni zetną się tak, jak należy. Tak zresztą ma być, bowiem pełna nazwa tego dania brzmi ‚smażone jajka ze ściętym żółtkiem’.

Smażone jajka_03

Różnice w przepisach niby niewielkie, a jednak rezultat jest nieco inny i, co warte podkreślenia, bardzo smaczny. Gotowe danie podkręciłem nieco sosem tabasco, ale można oczywiście z niego zrezygnować. Prościej już się nie da, więc do dzieła! 🙂

1. Rozbijcie jajka do głębokiego talerza (do zupy) i odstawcie.

2. Rozpuśćcie masło na nieprzywierającej patelni.

3. Wlejcie na patelnię jajka i podsmażcie je przez chwilę, a następnie przyciśnijcie żółtka łopatką, aż nieco się rozleją.

4. Smażcie jajka do momentu, aż żółtka się zetną. Nie odwracajcie ich na drugą stronę.

5. Gotowe jajka posypcie czarną solą i, opcjonalnie, skropcie tabasco.

Negura Bunget to rumuński przedstawiciel mocniejszego uderzenia, a przy okazji z pewnością najbardziej znany metalowy zespół z tego kraju. Formacja założona przez Negru i Hupogrammosa działa pod tą nazwą od 1995 roku. Nieco później do składu dołączył Sol Faur i w tym klasycznym line-up’ie kapela funkcjonowała do 2009 roku, rejestrując cztery albumy, z których dwa ostatnie ‚n Crugu Bradului (2002) oraz Om (2006) spotkały się z doskonałym przyjęciem zarówno ze strony fanów, jak i krytyków. W 2009 r. w formacji pozostał sam Negru, który w nowym składzie personalnym nagrał nowy album Vîrstele Pămîntului (2010). Negura Bunget przemyca do swej twórczości liczne folkowe elementy oraz nawiązania do ojczystej przyrody i tradycji, tworząc w ten sposób nietuzinkową, niepodrabialną, a przede wszystkim nasyconą wyjątkowym klimatem muzykę.

negura

negura 3