- 100 g roszponki
- 4-5 świeżych fig
- 1 dobra mozzarella
- 100-150 g prosciutto
- oliwa extra vergine
- pieprz
Świeże figi z prosciutto i mozzarellą na roszponce to jedna z moich ulubionych sałatek.
Połączenie miękkich, dojrzałych fig, prosciutto oraz delikatnej mozzarelli daje wyjątkowy efekt. Zamiast roszponki, można również użyć rukoli. Źródeł inspiracji tej sałatki należy szukać u Jamiego Olivera.
- Na dużym talerzu rozłóżcie warstwę roszponki.
- Niedbale rozerwijcie (albo jeśli wolicie wersję bardziej uporządkowaną – przekrójcie) figi na pół i rozłóżcie owoce na roszponce.
- Rozłóżcie „dekoracyjnie” na sałatce plastry szynki, a następnie porwijcie mozzarellę na mniejsze kawałki i dodajcie ją do sałatki.
- Całość polejcie oliwą i doprawcie pieprzem.
Smacznego!
Niezwykle apetyczna, cudne te krwistoczerwone figi
Doskonała salatka. Sama nie wiem, co bardziej pasuje do fig, szynka parmeńska czy dobry ser. Obydwa połączenia są przepyszne :D
Trudno orzec, co jest lepsze, to fakt:-)
Super!