• duży szczupak
  • 2 duże pory
  • 1 cytryna
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Grillując, nie ma co kombinować – najlepsze jest to, co najprostsze. Tak właśnie, to jest w prosty sposób przygotowana ryba, będzie świetną alternatywą dla królujących na ruszcie kiełbasek, kaszanki i karkówki :-)

Szczupak ma przepyszne, chude mięso, ale niestety dość dużo ości, możecie więc zastąpić go mniej wymagającą rybą, np. pstrągiem, doradą, labraksem lub barramundi.

1. Przygotujcie grill. Pamiętajcie, by nie smażyć niczego na ogniu, ale wyłącznie na żarze. Zajmuje to kilka minut, a w międzyczasie można przygotować rybę.

2. Pokrójcie w plastry dolną (białą) część pora. Usuńcie zewnętrzne zielone liście, odetnijcie brzydkie końcówki liści i posiekajcie resztę zielonej części warzywa.

3. Przygotujcie długi i szeroki kawałek folii, taki, żeby można było stworzyć z niego „pakunek” z rybą wewnątrz. Dolną część paczki z rybą najlepiej przygotować przy pomocy dwu warstw folii. Jeśli nie macie pod ręką odpowiedniej, szerokiej folii, możecie użyć dwóch kawałków – drugiego do przykrycia ryby.

4. Rozłóżcie na folii pokrojone pory, a na nich połóżcie rybę oprószoną pieprzem i solą. Posypcie rybę pozostałymi plastrami pora i dokładnie zawińcie boki folii tak, by nie wylały się płyny.

5. Wlejcie sok z cytryny i wino, a następnie zawińcie folię, tworząc zamknięty pakunek.

6. Gdy grill będzie się już żarzył i osiągnie odpowiednią temperaturę, połóżcie rybę na ruszcie i smażcie ok. 10 minut. Po tym czasie sprawdźcie, czy ryba jest gotowa i, jeśli potrzeba, smażcie ją jeszcze przez chwilę.

Smacznego! :-)

(i uwaga na ości!)