Szparagi w winie.

Szparagi w białym winie to minimalistyczna przystawka z trzech składników. Prosta, a zarazem wyrazista i pełna smaku, przepyszna. Całość duszę bardzo krótko, ponieważ szparagi powinny zachować chrupkość. Taki czas jednak w zupełności wystarcza, by mojama (tj. suszona i solona polędwica z tuńczyka) oddała do wina zawarte w niej bogactwo smaku umami.

Białe wino w połączeniu z oliwą i wyrazistym smakiem mojamy błyskawicznie przeobraża się w pyszny bulion, dlatego nie dodaję do niego wody, poprzestając wyłącznie na winie.

Pisałem o tym wiele razy, ale napiszę jeszcze raz. Nie ma czegoś takiego, jak wino do gotowania. Jeżeli wino nie nadaje się do picia, nie nadaje się do niczego innego, do gotowania też. Użyj w tym przepisie wina dobrej jakości – w tego rodzaju potrawach ma to szczególne znaczenie, ponieważ wino jest tu jednym z głównych elementów, które budują smak.

Nie dodaję soli, ponieważ mojama jest już wystarczająco słona. Polecam użyć różnych odmian pieprzu. Tym razem, poza zielonym, który bardzo lubię, sięgnąłem jeszcze po długi pieprz oraz Red Kampot. Każdy charakteryzuje się innymi nutami smakowymi i zróżnicowanym poziomem ostrości.

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 120 g mojamy (suszona solona polędwica z tuńczyka)
  • ok. 300 ml białego wytrawnego wina (u mnie: Wipach Vipava White)
  • łyżka listków świeżego cząbru (albo tymianku)
  • pieprz (różne rodzaje dla wzbogacenia smaku: tu jeden długi pieprz, pół łyżeczki pieprzu Red Kampot i pół łyżeczki zielonego pieprzu)
  • młode listki do dekoracji (u mnie: młody szczaw)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Szparagi w winie – PRZEPIS:

  1. Zielone szparagi umyj i posiekaj. Możesz wypróbować różne techniki, ja posiekałem je częściowo na ukos, a szparagowe główki jak zwykle przekroiłem wzdłuż na połówki).
  2. Mojamę pokrój w drobną kostkę.
  3. W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy i wrzuć szparagi oraz mojamę. Przemieszaj przez chwilę, wlej wino, przykryj patelnię i duś całość przez 2 minuty.
  4. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pieprz rozgnieciony wcześniej w moździerzu oraz większość listków cząbru.
  5. Szparagi z mojamą i winem podziel na porcje (użyj głębokich talerzy). Skrop oliwą, dodaj pozostałe listki cząbru i kilka listków szczawiu.

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników

Szparagi w winie – doskonała przystawka z trzech składników