Wipach 2020 Vipava White.
Słoweńska WIPACH jest niewielką rodzinną winnicą, położoną w malowniczej Dolinie Vipavy, a jej nazwa – Wipach – to pradawna celtycka nazwa Vipavy. „Wipach” pochodzi od dwóch krótkich celtyckich słów: WIP (dolina) i ACH (skała), znaczących razem tyle, co „dolina pod skałami”.
Vipavska Dolina (Primorska), jeden z prężnie rozwijających się subregionów winiarskich Słowenii liczący blisko 2600 ha winnic, rozciąga się na obszarze od płaskowyżu Trnovo na północy po Karst (Carso) na południu. Swoje istnienie zawdzięcza rzece Vipava i występującym na terenie południowo-zachodniej Słowenii zjawiskom krasowym. Przeważają tu niewielkie rodzinne winiarskie przedsięwzięcia, niejednokrotnie z kilkusetletnią tradycją. W 1689 roku słoweński pisarz, historyk i członek Royal Society Janez Vajkard Valvasor odnotował, że w Dolinie Vipavy wytwarza się więcej wina aniżeli chleba. Tak trzymać! Winiarstwo do dziś jest w tym rolniczym zakątku kraju głównym źródłem przychodu, choć Vipavska Dolina to nie tylko winnice, ale też między innymi sady owocowe i gaje oliwne, a wszystko to razem tworzy autentycznie sielskie, by nie rzec bajkowe krajobrazy. Vipavska Dolina znana jest przede wszystkim z białych win wytrawnych, wytwarzanych z lokalnych odmian Zelen i Pinela, endemicznych dla tego regionu i dających lekkie, chrupkie, odświeżające wina. Inne uprawiane tu szczepy to między innymi białe Malvazija, Rebula (Ribolla Gialla), Sauvignon Blanc, Laški Rizling, Chardonnay oraz czerwone Merlot, Barbera, Cabernet Sauvignon. Winogrodnicy z Vipavy uprawiają także miejscowe odmiany, takie jak białe Klarnica, Poljšakica, Glera, Pergulin, Vitovska Grganja, Pikolit, Sivi, Beli Pinot (Pinot Grigio), Rumeni Muškat i czerwone Modri Pinot czy Refošk.
Parcele Wipach obejmują m.in. uprawy odmian Zelen, Pinela, Rebula, Rizling i Merlot. Producent eksperymentuje z ekologią, stosuje naturalne metody obróbki winogron, stara się produkować wina możliwie naturalne, niskointerwencyjne, bez sztucznych dodatków, przyjazne zarówno odbiorcy, jak i środowisku. Większość win produkowanych przez Wipach fermentuje i dojrzewa na osadzie w barriques z francuskiego dębu, z okazjonalnym bâttonage.
Wipach 2020 Vipava White stanowi kupaż trzech lokalnych odmian Rebula, Pinela i Zelen. Powstaje z owoców z ręcznego zbioru, pochodzących z około 30-letnich krzewów, grona macerują 24 godziny, wino dojrzewa 19 miesięcy we francuskim dębie. Co w kieliszku? Złoty kolor, dojrzały aromat białych i żółtych owoców przełamany miodową nutą, szczypta wanilii. Na podniebieniu zaskakująco pełne i kremowe. Okrągłe, harmonijne, dobrze zbudowane, o przyjemnym długo utrzymującym się posmaku. Bardzo smaczne sauté, a jednocześnie niezwykle przyjazne łączeniu z jedzeniem, doskonale komponuje się między innymi z lekką roślinną kuchnią, rybami i owocami morza. Polecam też pyszny i lekki szparagowy przepis w sam raz pod to wino, na zdrowie!
Nazwa: Wipach 2020 Vipava White
Kraj: Słowenia
Region: Vipavska Dolina, Primorska
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: blend Rebula, Pinela i Zelen
Moc: 13,5%
Producent: Vinska Klet Wipach
Wino przesłane do degustacji przez producenta