Ciecierzyca ze szparagami i tahini.
Jest maj, a to oznacza, że dzień bez szparagów jest dniem straconym. Są szparagi od Majlertów, są szparagi na straganach, warto z tego korzystać! Ciecierzyca ze szparagami i tahini to przepyszny, kremowy, roślinny comfort food w wiosennym klimacie.
Tahini doskonale komponuje się zarówno z ciecierzycą, jak i z chrupkimi szparagami, a z odrobiną wody tworzy wspaniały kremowy sos, który dodatkowo wzbogaca danie i tonuje ostrość przypraw. W razie potrzeby, tatsoi możesz zastąpić jej łatwiej dostępnym krewnym – kapustą pak choi, albo nawet świeżym szpinakiem. Jeżeli chodzi o mnie, kiedy mam okazję, wybieram tatsoi, ponieważ moim zdaniem jest delikatniejszy. Na koniec warto skropić całość sokiem z limonki lub cytryny.
Danie już jest super łatwe i szybkie, dlatego nie polecam ścieżki na skróty – nie skracaj sobie drogi do pysznego posiłku, korzystając z puszkowanej ciecierzycy. Jej smak nijak nie dorównuje tradycyjnie gotowanej suchej ciecierzycy, a jej wcześniejsze namoczenie i ugotowanie wcale nie zajmuje aż tak wiele czasu.
Ciecierzyca ze szparagami i tahini – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 200 g suchej ciecierzycy (waga przed namoczeniem)
- ok. 500 g zielonych szparagów
- 2 kapusty tatsoi (pak choi też będzie OK)
- duża garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 3 łyżki białego sezamu
- suszona papryczka chili, roztarta w moździerzu
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu, nasion kolendry i kminu rzymskiego
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- sok z limonki (lub cytryny)
Ciecierzyca ze szparagami i tahini – PRZEPIS:
- Namocz ciecierzycę przez noc: wsyp do miski, zalej wodą i odstaw w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień odcedź ciecierzycę i ugotuj (ok. 45 minut).
- W głębokiej patelni podsmaż na oliwie przez kilka minut ugotowaną wcześniej ciecierzycę, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj sól i pozostałe przyprawy rozgniecione w moździerzu.
- Dodaj na patelnię posiekane szparagi (główki przekrój wzdłuż na pół) i grubo posiekane kapusty tatsoi. Wymieszaj, przykryj patelnię i duś przez około 3 minuty. Szparagi powinny pozostać chrupkie, a liście tatsoi powinny zmięknąć i zmniejszyć objętość.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pastę tahini i trochę wody. Wymieszaj, uzyskując kremowy sos. Na koniec dodaj łyżkę nasion sezamu oraz natkę i ponownie przemieszaj całość.
- Podziel ciecierzycę na porcje, skrop oliwą i sokiem z limonki (lub cytryny), posyp dodatkowym sezamem. Podawaj od razu.