• duży słoik (450 g) zielonych oliwek
  • ok. 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 2 łyżeczki harissy (lub papryczka chilli)
  • oliwa extra vergine

Pasta z zielonych oliwek, bazylii i suszonych pomidorów.

Domowa – a więc najlepsza – tapenada z zielonych oliwek, bazylii i suszonych pomidorów.

Żadna gotowa pasta (tapenada), podobnie zresztą jak PESTO, nie może równać się z tą przygotowaną samodzielnie. A nie ma nic prostszego, bowiem całą pracę wykonuje za Was malakser. Dowolne składniki, w dowolnych proporcjach, kilka minut pracy i gotowe. Nie ma się nad czym zastanawiać!

Użyłem tu harissy (ZOBACZ), która dzięki konsystencji pasty lepiej miksuje się z resztą składników i równomiernie zaostrza tapenadę, ale możesz oczywiście wykorzystać po prostu papryczki chilli.

Pasty możesz użyć jako dodatku do kanapek, makaronu, placków czy naleśników albo jako składnika dressingu do sałatki.

Tapenade zielone oliwki L_02

Tapenade zielone oliwki L_05

PRZEPIS:

1. W malakserze zmiksuj oliwki, suszone pomidory, bazylię, kapary, harissę i tyle oliwy, by uzyskać gładką konsystencję.

2. I już;-)

Smacznego!

Tapenade zielone oliwki L_03

Tapenade zielone oliwki L_09