• pół szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki nierafinowanego bio masła (oleju) kokosowego
  • ¾ szklanki cukru palmowego (z odparowanego soku palmy kokosowej)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka soli (tu: różowa himalajska)
  • 75 g gorzkiej czekolady (do wypieków albo np. Raw Cocoa 70% kakao)

Solony karmel z czekoladą. Najlepszy, bo domowej roboty.

Solony karmel, podkręcony gorzką czekoladą świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów (np. lodów, ciast, ale też zapiekanych jabłek czy gruszek), kanapek, naleśników, etc.

Przygotowany samodzielnie w domu będzie smakował najlepiej, a dodatkowo zyskasz pewność, że nie ma w nim żadnych niepożądanych składników.

Z podanych proporcji otrzymasz 3 małe słoiki solonego karmelu.

PRZEPIS:

1. Wszystkie składniki wrzuć do małego rondla (ZOBACZ), powoli doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

2. Po tym czasie zestaw rondel z ognia, delikatnie zamieszaj i odstaw do ostygnięcia.

3. Wystudzoną masę zamieszaj drewnianą łyżką i przelej do naczynek.

4. Przechowuj w lodówce – karmel w lodówce nie tężeje i pozostaje kremowy.

Smacznego!

Solony karmel L_ 02

Solony karmel L_ 05

Solony karmel L_ 04