- CIASTO:
- 225 g mąki teff
- 300 ml mleka (tu: 2%)
- 65 g masła (plus trochę masła do smażenia)
- 2 jajka
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- sól
- DODATKI:
- 4 jajka
- ok. 60 g bezglutenowego salami (lub innej bezglutenowej wędliny, np. prosciutto. Tu: włoskie salami MANTOVA)
- kilka dobrej jakości sardynek z puszki (tu: portugalskie w sosie pomidorowym)
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Bezglutenowe gofry smażone na patelni grillowej. Doskonałe na słodko i na ostro.
Przepis na ciasto pochodzi ze strony Jamie Olivera (JAMIE). Wykorzystaną przez niego bezglutenową mieszankę do wypieków zastąpiłem czystą mąką teff (bez dodatków).
Poza tym zwiększyłem ilość proszku do pieczenia, ponieważ mieszanki mączne (taka, jak użyta w przepisie JO) przeważnie wzbogacane są o dodatkowe spulchniacze.
To dość kaloryczny przepis, więc nie jest to danie do częstego przygotowywania, ale czasem, na przykład po sylwestrowej albo imprezowej nocy warto się na nie skusić:-)
Nie ukrywam, że najtrudniejszą częścią przepisu jest przełożenie tego niemałego gofra na drugą stronę. Nie należy panikować, najlepiej podważyć ciasto dwiema łopatkami i pewnym ruchem przerzucić na drugą stronę. Nic złego się nie stanie, jeśli trochę przy tym nabałaganisz. Gofra usmażonego z dwóch stron można bardzo łatwo zdjąć z patelni i podzielić na porcje.
Gofry możesz podać z dowolnymi dodatkami. Moja propozycja, która sprawdza się zawsze, to: jaja sadzone, trochę bezglutenowej, dobrej jakościowo wędliny i pyszne portugalskie sardynki z puszki (przed użyciem rybek z puszki sprawdź, czy w składzie nie znajdują się żadne niepożądane niespodzianki). Za jakiś czas zaproponuję kolejne warianty.
PRZEPIS:
1. Roztop na patelni masło i zostaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj jajka z mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj rózgą.
3. Wlej masło i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka.
4. Roztop dodatkowo trochę masła na patelni i rozgrzej mocno patelnię grillową. Używam podłużnej, żeliwnej patelni o rozmiarach ok. 32 x 23 cm. Wlej roztopione masło na patelnię i przechyl ją w każdą stronę tak, żeby natłuścić całą jej powierzchnię.
5. Wlej ciasto na patelnię i smaż przez ok. 3 minuty, aż spód ładnie się zrumieni. Przełóż ciasto na drugą stronę (tak jak wspomniałem wyżej – to najtrudniejszy moment wykonania) i smaż jeszcze 3 minuty.
6. Zdejmij ciasto z patelni i przygotuj dodatki. Na tej samej patelni grillowej podsmaż salami w plasterkach, usmaż jajka sadzone tak jak lubisz i dopraw je solą i pieprzem. Ja najczęściej smażę jajka z dwóch stron. Po przełożeniu na drugą stronę smażę je tylko kilkanaście sekund, tak żeby żółtko ścięło się z wierzchu, ale środek pozostał płynny.
7. Podziej ciasto na mniejsze gofry, ułóż na nich kolejno salami, jajko i sardynki. Skrop sosem pomidorowym z puszki po rybkach (albo np. tabasco) i porządnie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
OMG!!! Muszę to zrobić :P toż to gofrowy raj dla bezglutenowca:)
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.
Absolutnie genialny pomysł. Muszę rozejrzeć się za mąką z teffu
Rewelacja, mam wrażenie, że czekałam na ten przepis całe życie;)
Udał mi się!:) dzięki za przepis
Wygląda pięknie, nie mogę się doczekać aż zrobię i zjemy;)
Nareszcie, dzięki!
Świetny pomysł :D
Dziękuję, cudowny przepis
No wreszcie;)
Dziękuję!
A czy można je robić na innej patelni, np. takiej do naleśników? :) wyglądają zacnie, chętnie bym zrobiła, a sprzętem jeszcze nie całkiem dysponuję ;) pozdrawiam!
Tak, ciasto usmaży się na każdej patelni:-) Grillowa ma tę zaletę, że dzięki rowkom w patelni usmażone ciasto wygląda jak gofr w rozmiarze XXL. Jeśli użyjesz zwykłej, uzyskasz gruby gładki placek, który możesz podać tak samo jak w przepisie albo z dowolnymi innymi dodatkami:-)
To się nazywa doskonały pomysł
Bardzo fajny przepis.
Mam pytanie. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczką podobnej żeliwnej patelni, jednak każdorazowe jej użycie kończy niemalże wezwaniem straży pożarnej przez sąsiadów. Patelnia okropnie dymi i przypala (nie dopiekając potrawy w środku). Mogę liczyć na jakąś poradę?
Niestety taki urok mają żeliwne patelnie grillowe. Dymią – tym bardziej, im więcej tłuszczu się użyje, a ten przepis wymaga natluszczenia całej powierzchni, ponieważ wylewane jest na nią ciasto na gofry. Najlepiej to zaakceptować i wywietrzyć kuchnię po wszystkim;-)
a można zrobić te gofry w wersji glutenowej? jeśli tak to jaką mąkę proponujesz?
Gofry bez gofrownicy!
przepis bardzo mi się podoba… mam pytanie czy zamiast mąki bezglutenowej można użyć tej z glutenem? jesli taki to jakiej użyć żeby było pysznie?
Możesz użyć dowolnej mąki – zwykłej pszennej, pszennej pelnoziarnistej, orkiszowej czy razowej, pozdrawiam
Niesamowite
Muszę przyznać, że całkiem pomysłowe
łooo matko, chyba nigdy nie widziałam tak smakowitych tostów! na pewno wypróbuję przepisu, ale minimalnie go urozmaicę dodając sos Mcd;)
To się nazywa comfort food, pycha!!!
Kupuję to!
so cool
Mega pomysł
Super, a czy bez jajka to to ma sens?np. dodać zamiast mielone siemię?
Spróbuj, może wyjdą jak należy
Jetsem ciekawa, czy Monice wyszły bez jajka?
W życiu bym nie pomyślał, że tak się da O_o
To jest pomysł
WOW
Fajne na kaca :D
Muszę przyznać, że pomysłowe
Bardzo fajny przepis :)