• 200 g włoskiej kiełbasy salsiccia (bezglutenowa)
  • 50-60 g orzechów nerkowca
  • chlust porto (albo sherry)
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • łyżka dobrego miodu

Salsiccia glazurowana w miodzie i porto z orzechami nerkowca.

Błyskawiczna, prosta i pyszna przekąska z włoskiej kiełbasy i orzechów.

Do przygotowania tej przekąski użyłem salsicci – bezglutenowej, pikantnej włoskiej kiełbasy, która doskonale zastępuje chorizo (ZOBACZ). Kupiłem ją w jednym ze sklepów stołecznej sieci włoskich delikatesów, gdzie można sprawdzić dokładny skład każdej sprzedawanej wędliny (jak również sera czy pasztetów; wystarczy poprosić, a obsługa udostępnia segregator ze szczegółowymi informacjami na temat poszczególnych produktów).

Do tego tylko kilka dodatkowych składników i świetne tapas gotowe.

Salsiccia L_04

PRZEPIS:

1. Na suchej patelni podpraż przez chwilę orzechy, aż zaczną brązowieć. Gotowe zdejmij z patelni.

2. Usmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę, aż zrumieni się z obydwu stron. Podczas smażenia tego typu kiełbasy (tak samo jak w przypadku chorizo) wytapia się sporo tłuszczu, który nie jest tu do niczego potrzebny, dlatego na koniec odlewam z patelni jego zdecydowaną większość.

3. Wlej na patelnię chlust porto i zaczekaj, aż alkohol odparuje. Zapach unoszący się w kuchni będzie piękny:-), a kiełbasa od razu pokryje się glazurą.

4. Wlej ocet, dodaj miód i orzechy i podsmaż całość, przez chwilę mieszając. Podawaj od razu.

Smacznego!

Salsiccia L_02