Tarta warzywna z brukselką i marchewką – wegańska i bez glutenu.

Tarta warzywna z brukselką i marchewką na zakończenie sezonu brukselkowego – dla wegan i bezglutów. Na kruchym roślinnym spodzie, z kremowym wegańskim serem, pełna aromatycznych, dobrze przyprawionych jarzyn. Przepyszna i pożywna.

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką – SKŁADNIKI na 4 duże porcje:

Na kruche ciasto:

Plus:

  • organiczny olej kokosowy do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • ok. 300 – 400 g brukselki
  • 3 nieduże młode marchewki albo jedna większa
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 50 g twardego wegańskiego sera, świeżo startego
  • 70 g wegańskiej śmietany kokosowej, do wymieszania z warzywami na nadzienie
  • duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
  • olej do smażenia

Tarta warzywna z brukselką i marchewką – PRZEPIS:

  1. Przygotuj wegańskie kruche ciasto. Z dwu rodzajów mąki, oleju kokosowego, wegańskiej śmietany kokosowej (i ewentualnych ziół lub przypraw) wyrób ciasto. Najwygodniej jest zagnieść je w robocie kuchennym. Jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak niezawodny Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 10-15 sekund. Krótko zmiksuj składniki, po czym przełóż je do miski i szybko zagnieć ręcznie, formując z ciasta kulę. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz w przepisie na wegańskie kruche ciasto.
  2. Uformowaną kulę ciasta wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Natłuść formę do ciasta (używam oleju kokosowego).
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić. Ważne, by ciasto rozwałkować szybko. Jeśli nadmiernie się ogrzeje, będzie trudniejsze w obsłudze.
  5. Przełóż ciasto do formy. Wałkiem usuń nadwyżkę ciasta wychodzącą poza krawędź. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć krakersy – wystarczy zagnieść resztkę ciasta w kulkę, rozwałkować, wyciąć ciastka, po czym wstawić je do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem – na ok. 65 minut (czyli tyle czasu, ile łącznie piecze się spód, a następnie tarta z nadzieniem).
  6. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
  7. W tym czasie w robocie kuchennym Magimix – przy użyciu odpowiednich tarcz – zetrzyj marchew na tarce i skrój brukselkę w plasterki/piórka.
  8. Imbir obierz ze skórki (przy pomocy łyżki) i drobno posiekaj.
  9. W głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekane brukselkę, marchew oraz imbir. Wymieszaj i smaż pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-12 minut (w razie potrzeby nieco dłużej). Warzywa powinny całkowicie zmięknąć i zacząć się lekko rumienić. Na koniec dodaj pieprz i wymieszaj.
  10. Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z pozostałą śmietaną, świeżo startym imbirem i pieprzem (opakowanie wegańskiej śmietany kokosowej, której używam, zawiera 200 g produktu – 130 g dodaję do ciasta, a z resztą mieszam roślinne nadzienie do tarty).
  11. Gdy ciasto podpiecze się, wyjmij je z piekarnika. Na spodzie tarty rozsyp starty ser, po czym przełóż warzywa.
  12. Ciasto wypełnione nadzieniem wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie ok. 40-45 minut.
  13. Gotową tartę odstaw na 10 minut, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco albo na zimno.

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką

Tarta warzywna z brukselką i marchewką