Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem – jak wytrawna szarlotka.

Wegańska i bezglutenowa lasagne? Nic prostszego! Lasagne z tego przepisu jest pyszna, kremowa, pełna sycącego makaronu ryżowego przełożonego plasterkami jabłek i pachnąca aromatycznym tymiankiem.

Włoski bezglutenowy makaron do lasagne z mąki ryżowej raz jeszcze dowiódł, że Włosi to mistrzowie w dziedzinie produkcji pasty bez glutenu. Takie marki jak Rummo czy Le Celizie nie mają sobie równych. Świetna jakość, proste składy, żadnej czarnej magii. Ryżowe płaty do lasagne nie rwą się ani nie sklejają, powiedziałbym nawet, że są przyjemniejsze w obsłudze niż produkty z durum.

Lasagne – choć jabłkowa – wciąż jest daniem wytrawnym, stąd dodatek pieprzu. Tymianek, tonka i ziele angielskie podbijają smaki i sprawiają, że gotowa zapiekanka jest jeszcze bardziej aromatyczna.

Uwagi:

  • Jeżeli chodzi o jabłka, możesz użyć dowolnych. Nawet, jeżeli podczas pieczenia zmiękną bardziej niż reneta, nic się nie stanie. Dobierz taką odmianę, jaką lubisz – słodszą lub kwaśną
  • W razie potrzeby tonkę możesz zastąpić świeżo startą gałką muszkatołową, a tymianek – posiekaną miętą. Pamiętaj jednak, że jabłka z tymiankiem tworzą parę doskonałą, a idealnych związków nie wypada burzyć ot tak ;-)
  • Lasagne z jabłkami i tymiankiem możesz zrobić zarówno w wersji glutenowej (na standardowym pszennym makaronie), jak i niewegańskiej (na klasycznej śmietanie)

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem – SKŁADNIKI na 6 porcji:

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Do miski przełóż śmietanę, jogurt, listki tymianku, roztarte w moździerzu przyprawy i łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Jabłka pokrój w plastry – najlepiej na mandolinie. Szare renety obieram ze skórki, ale jeżeli użyjesz jabłek innej odmiany (np. Golden Delicious) może nie być takiej potrzeby.
  4. Zmiękcz płaty makaronu do lasagne, zanurzając je w płaskim szerokim rondlu wypełnionym wrzątkiem (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – w tym przypadku płaty należało zanurzać partiami, na pięć minut).
  5. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą oliwą. Układaj kolejno warstwy: makaron, jabłka, sos śmietanowy. Górną warstwę makaronu posmaruj sosem i posyp serem, startym na tarce o drobnych oczkach. 
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Podawaj od razu.

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem

Wegańska lasagne z jabłkiem i tymiankiem