Tarta z kalafiorem i tymiankiem.
Tarta z kalafiorem i tymiankiem to pyszne wytrawne ciasto, w którym mieści się cały kalafior. Do tego kremowe, śmietanowo-jajeczne nadzienie i solidna porcja tymianku. Pieczesz raz i masz gotowe śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny, smacznego!
Tarta z kalafiorem – SKŁADNIKI na 6 porcji:
Używam formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysokości 5,5 cm.
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 250 g zimnej ricotty
- 200 g zimnego niesolonego masła
- 1-2 łyżeczki soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 2 łyżeczki gorczycy, roztartej w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
Plus: masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 1 kalafior Romanesco (lub inny)
- 330 g śmietany (18% tłuszczu)
- 6 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 1 łyżeczka zielonego (lub czarnego) pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionego w moździerzu
- 1 ostra suszona papryczka (tu: Guindilla, może być też chilli, piri-piri lub inna), rozgnieciona w moździerzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- 2-3 łyżki listków tymianku, świeżego lub suszonego
- 1 łyżeczka soli roztartej w moździerzu
Tarta z kalafiorem – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Z uwagi na podwójną porcję ciasta, schłódź je w zamrażarce przez 25 minut. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Przełóż ciasto do formy. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Z niewykorzystanego ciasta możesz wyciąć krakersy w dowolnym kształcie – przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem i upiecz (60 minut, 180 stopni C).
- W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, a następnie podpiekać przygotuj kalafior. Podziel go na różyczki, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, na dnie rozsyp listki tymianku, ułóż różyczki kalafiora i zalej farsz kremem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45 – 50 minut.
- Gotową tartę odstaw, by nieco przestygła. Podawaj na ciepło albo na zimno – w każdym wariancie jest pyszna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy w kolejnych dniach bez podgrzewania).
Tartę piekłem wieczorem. Jak widać na zdjęciach, po wystudzeniu i schłodzeniu tarty w lodówce kremowe nadzienie pękło – nie ma to jednak żadnego wpływu na smak, więc nie warto się tym przejmować :-)
Sprawdź też przepis na wytrawny flan z cukinią.