• 100 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • 80 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g suszonych wędzonych śliwek
  • 40 g orzechów pecan
  • 50 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • pół łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Shortbread – wersja czwarta. Tym razem z wędzoną śliwką i orzechami pecan. Wegański i bezglutenowy.

Klasyczny szkocki shortbread to rodzaj deseru (w postaci kruchego ciasta lub ciastek), który składa się z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.

Mój wegański i bezglutenowy shortbread bazuje na mielonych orzechach laskowych i gorzkim surowym kakao (zamiast tradycyjnej mąki), nierafinowanym oleju kokosowym (zamiast masła) oraz na orzechach i miękkich soczystych wędzonych śliwkach (zamiast cukru).

To słodka (choć bezcukrowa) zdrowa i energetyczna przekąska, która w każdym wydaniu smakuje świetnie – można ją jeść saute, z dodatkami albo używać jako składnik deserów (ZOBACZ) czy innych potraw.

Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji. Jedna sztuka liczy ok. 220 kcal.

PRZEPIS:

1. Suszone śliwki posiekaj nożem na małe kawałki.

2. W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mielone orzechy i śliwki. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.

3. Dodaj sól, cynamon, kardamon i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.

4. Do gotowej masy wrzuć posiekane orzechy pecan i wmieszaj (wgnieć) je tak, by w miarę równomiernie rozprowadzić je w „cieście”.

5. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynia o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż lub przesyp masę na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, by masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.

Shortbread sliwka orzech L_01

6. Wstaw na min. 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).

7. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje (tu: 9 niedużych kwadratów). By były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.

8. Shortbread możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni, przełożony pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu).

Smacznego!

SPRAWDŹ TEŻ TRZY INNE PRZEPISY NA SHORTBREAD

Shortbread sliwka orzech L_02

Shortbread sliwka orzech L_03