- 100 g gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
- 80 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g suszonych wędzonych śliwek
- 40 g orzechów pecan
- 50 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Shortbread – wersja czwarta. Tym razem z wędzoną śliwką i orzechami pecan. Wegański i bezglutenowy.
Klasyczny szkocki shortbread to rodzaj deseru (w postaci kruchego ciasta lub ciastek), który składa się z trzech podstawowych składników: masła, mąki i cukru.
Mój wegański i bezglutenowy shortbread bazuje na mielonych orzechach laskowych i gorzkim surowym kakao (zamiast tradycyjnej mąki), nierafinowanym oleju kokosowym (zamiast masła) oraz na orzechach i miękkich soczystych wędzonych śliwkach (zamiast cukru).
To słodka (choć bezcukrowa) zdrowa i energetyczna przekąska, która w każdym wydaniu smakuje świetnie – można ją jeść saute, z dodatkami albo używać jako składnik deserów (ZOBACZ) czy innych potraw.
Z podanych proporcji otrzymasz 9 kwadratowych porcji. Jedna sztuka liczy ok. 220 kcal.
PRZEPIS:
1. Suszone śliwki posiekaj nożem na małe kawałki.
2. W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mielone orzechy i śliwki. Mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać dość drobnych grudek.
3. Dodaj sól, cynamon, kardamon i olej kokosowy i ponownie mieszaj w robocie kuchennym do momentu, aż masa zacznie przypominać lekko lepką ziemię do kwiatów (dokładnie taką, jaką można kupić w dowolnym sklepie ogrodniczym). Masa powinna być ziemista i dość lepka, dzięki czemu łatwo da się uformować w placek.
4. Do gotowej masy wrzuć posiekane orzechy pecan i wmieszaj (wgnieć) je tak, by w miarę równomiernie rozprowadzić je w „cieście”.
5. Płytkie ceramiczne naczynie (użyłem kwadratowego naczynia o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż lub przesyp masę na papier, wyrównaj i starannie dociśnij. Możesz to zrobić przez arkusz pergaminu, by masa nie kleiła się do dłoni. Ważne, żeby równomiernie ją rozprowadzić, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.
6. Wstaw na min. 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
7. Wyjmij papier z masą z naczynia i ostrym nożem potnij na porcje (tu: 9 niedużych kwadratów). By były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.
8. Shortbread możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni, przełożony pergaminem (papier zapobiegnie sklejaniu).
Smacznego!
Bez orzechów można zrobić?
Tak
Dodany do zeszytu i zaznaczony do zrobienia
Wędzone śliwki, bardzo lubię i jem całą zimę
Fajne zdrowe batoniki
Będzie na sylwestra zamiast ciastek
Wędzone śliwki! Można wiedzieć, gdzie je kupujesz?
W Warszawie pod Halą Mirowską, sezon trwa od października-listopada do końca lutego.
Brzmi dobrze, zrobię to