- ok. 4 ziemniaków
- 1/2 słoika oliwek z pestkami
- kalmary w sosie własnym (puszkowe, Orbe)
- przegrzebki w sosie pomidorowym (puszkowe, Orbe)
- 50 g orzeszków pini
- 2 zielone pomidory
- kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
- oliwa extra vergine
Świetny przepis na sałatkę, przywieziony z włoskich wojaży.
Kręcąc się po Manaroli, to jest jednym z miasteczek urokliwego fragmentu wybrzeża Ligurii, zwanego Cinque Terre (więcej o tym miejscu przeczytacie TUTAJ), trafiliśmy do zlokalizowanego nieco na uboczu hostelu Ostello, a właściwie do umiejscowionego na jego parterze baru. Pora dnia była odpowiednia, więc zdecydowaliśmy się w tym miejscu zjeść, tym bardziej, że chmary turystów upodobały sobie inne, bardziej popularne miejsca w miasteczku, dzięki czemu bar był raczej pustawy. Z karty wybrałem danie, które miało składać się z ziemniaków i ośmiornicy. Byłem przekonany, że dostanę ciepły posiłek, tymczasem otrzymałem coś w rodzaju prostej, bezpretensjonalnej sałatki na zimno, w której znalazły się również inne składniki – oliwki, pomidorki koktajlowe oraz sypnięte hojną ręką orzeszki piniowe.
Bardzo mi to smakowało, postanowiłem więc odtworzyć „ostellowe” danie w domu i zaproponować je we własnej wersji. Ośmiorniczki zastąpiłem bardzo smacznymi przegrzebkami* oraz kalmarami z puszki** (Orbe, do kupienia TUTAJ), dołożyłem jeszcze zielone pomidory, i gotowe. Zdecydowanie warto spróbować, polecam!
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie i wystudź je całkowicie (możesz przyspieszyć ten proces, przelewając je zimną wodą).
2. W tym czasie upraż na suchej teflonowej patelni orzeszki piniowe. Odstaw do wystygnięcia.
3. Pokrój ugotowane ziemniaki na kawałki i przełóż do miski.
4. Dodaj pokrojone na kawałki pomidory, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki (z pestkami) Manzanilla, kalmary, przegrzebki i piniole.
5. Dodaj oliwę, w razie potrzeby dopraw pieprzem.
6. Wymieszaj i wyłóż na talerze albo przełóż na jeden duży półmisek.
Smacznego!
*Przegrzebki z puszki (Orbe), skład: przegrzebki, olej roślinny, pomidory, cebula, przyprawy, sól.
*Kalmary z puszki (Orbe), skład: cząstki kałamarnic, olej roślinny, pomidory, cebula, atrament naturalny, przyprawy, sól.
Uwiellbiam włoską kuchnię. Aż poczułam smak wakacji..
Tej kuchni nie mozna nie kochac ;-)
Uwielbiam przegrzebki!
Najlepiej, uwielbiam