• 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 pomarańcze
  • łyżka płynnego miodu rozmarynowego La Masrojana
  • garść goji
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonych bananów (bio, bez cukru - nie używaj smażonych na oleju, słodzonych chipsów bananowych!)
  • cynamon
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa

Owsianka w wersji bardzo zimowej – z pomarańczami, orzechami włoskimi, miodem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. A do tego jeszcze goji i suszone banany.

Pycha to mało powiedziane!

Dodatek słodkiego, płynnego miodu rozmarynowego hiszpańskiej marki La Masrojana znakomicie neutralizuje lekko goryczkowy posmak pomarańczy.

PRZEPIS:

1. Obierz pomarańcze ze skóry oraz białej błony, odkrawając ją ostrym nożem, tak by pozostał sam miąższ.

2. Pokrój każdą pomarańcze na nieduże kawałki. Połowę zmiksuj w blenderze na gładką masę, a drugą połowę odłóż.

3. Zmielony miąższ pomarańczowy przełóż do garnka, dolej nieco wody i zagotuj.

4. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Jeśli uznasz, że owsianka jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody lub soku z pomarańczy.

5. Po tym czasie dodaj do płatków orzechy włoskie, goji, suszone banany i pozostawione wcześniej cząstki pomarańczy. Całość wymieszaj.

6. Na koniec dodaj do owsianki miód oraz przyprawy: cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty.

7. Przełóż do miseczek i podawaj.

Smacznego!

Owsianka z pomarancza L_01

Owsianka z pomarancza L_03

Owsianka z pomarancza L_04