- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 pomarańcze
- łyżka płynnego miodu rozmarynowego La Masrojana
- garść goji
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych bananów (bio, bez cukru - nie używaj smażonych na oleju, słodzonych chipsów bananowych!)
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa
Owsianka w wersji bardzo zimowej – z pomarańczami, orzechami włoskimi, miodem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. A do tego jeszcze goji i suszone banany.
Pycha to mało powiedziane!
Dodatek słodkiego, płynnego miodu rozmarynowego hiszpańskiej marki La Masrojana znakomicie neutralizuje lekko goryczkowy posmak pomarańczy.
PRZEPIS:
1. Obierz pomarańcze ze skóry oraz białej błony, odkrawając ją ostrym nożem, tak by pozostał sam miąższ.
2. Pokrój każdą pomarańcze na nieduże kawałki. Połowę zmiksuj w blenderze na gładką masę, a drugą połowę odłóż.
3. Zmielony miąższ pomarańczowy przełóż do garnka, dolej nieco wody i zagotuj.
4. Dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając. Jeśli uznasz, że owsianka jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody lub soku z pomarańczy.
5. Po tym czasie dodaj do płatków orzechy włoskie, goji, suszone banany i pozostawione wcześniej cząstki pomarańczy. Całość wymieszaj.
6. Na koniec dodaj do owsianki miód oraz przyprawy: cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 2 minuty.
7. Przełóż do miseczek i podawaj.
Smacznego!
już wiem co pewnie będzie u mnie jutro na śniadanie ;)
Ja zamiast mleka dodałabym tu pod koniec gotowania jajko, no i pyszne, a zarazem pożywne śniadanie gotowe! ;)
Twierdzisz, ze bez mleka i bez jajka jest niepozywne? ;-) Nie zgadzam sie, a jajko zupelnie mi tu nie pasuje :-)
Wygląda przepięknie. Gdzie można dostać takie banany?
Fantastyczne miseczki :))
Świetna! Muszę wypróbować ten pomysł na owsiankę, bo zapowiada się ciekawie :)
Najlepsza :-) zwlaszcza teraz – w srodku zimy, czyli w sezonie na pomarancze.
Idealna
Mniam mniam
uwielbiam owsianki! suszonych bananów jeszcze do nich nie wrzucałam, świetny pomysł :)