- 4 duże pomidory malinowe
- 4 małe oscypki
- sos tabasco
- oliwa extra vergine
- sól
- garść rukoli (opcjonalnie)
Pomidor z pieca z oscypkiem i tabasco, czyli całkiem swojskie połączenie smaków z kosmopolityczną nutą.
Zapiekany pomidor najczęściej występuje w wersji nadziewanej, jednak w przeciwieństwie do papryki czy cukinii, w tym przypadku szkoda pozbywać się smakowitego środka. Z tego względu zapiekłem warzywa w tym daniu niemal w całości, wydrążając tylko niewielką część miąższu po to, by lepiej wkomponować oscypka. Oscypek z pieca smakuje znakomicie, a tabasco fajnie zaostrza smak praktycznie całego pomidora.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Odetnijcie górną część pomidora i łyżeczką wydrążcie nieco miąższu.
3. Każdy pomidor doprawcie szczyptą soli oraz chlustem tabasco.
4. Przykryjcie pomidora oscypkiem.
5. Ułóżcie pomidory w naczyniu do zapiekania, skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika na ok. 15-20 minut (do czasu, aż oscypek zacznie ładnie się rumienić).
6. Pomidory można podać na przykład na garści rukoli.
Smacznego!