• 4 duże pomidory malinowe
  • 4 małe oscypki
  • sos tabasco
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • garść rukoli (opcjonalnie)

Pomidor z pieca z oscypkiem i tabasco, czyli całkiem swojskie połączenie smaków z kosmopolityczną nutą.

Zapiekany pomidor najczęściej występuje w wersji nadziewanej, jednak w przeciwieństwie do papryki czy cukinii, w tym przypadku szkoda pozbywać się smakowitego środka. Z tego względu zapiekłem warzywa w tym daniu niemal w całości, wydrążając tylko niewielką część miąższu po to, by lepiej wkomponować oscypka. Oscypek z pieca smakuje znakomicie, a tabasco fajnie zaostrza smak praktycznie całego pomidora.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Odetnijcie górną część pomidora i łyżeczką wydrążcie nieco miąższu.

3. Każdy pomidor doprawcie szczyptą soli oraz chlustem tabasco.

4. Przykryjcie pomidora oscypkiem.

5. Ułóżcie pomidory w naczyniu do zapiekania, skropcie oliwą i wstawcie do piekarnika na ok. 15-20 minut (do czasu, aż oscypek zacznie ładnie się rumienić).

6. Pomidory można podać na przykład na garści rukoli.

Smacznego!

Pomidor z oscypkiem L_03