- ok. 25 zielonych szparagów
- ok. 800 g szczawiu
- 250 g kremowej ricotty (tu: z mleka bawolego)
- 1/3 gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- 2 łyżeczki płatków chilli
- trochę szczypiorku
- olej i masło do smażenia
- woda
Zupa krem ze szczawiu i szparagów.
Świetna zupa ze szczawiu, zielonych szparagów i wyjątkowej, niezwykle kremowej ricotty z mleka bawolego.
Podstawową zaletą zup kremów jest to, że są niezwykle łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a przy okazji umożliwiają wypróbowywanie rozmaitych połączeń składników.
Ta propozycja będzie dobra nawet dla tych, którym nie do końca odpowiada kwaskowaty smak tradycyjnej zupy szczawiowej. Szparagi, a zwłaszcza delikatna ricotta nadają zupie łagodniejszego smaku. Ser dodatkowo przydaje jej kremowości i gładszej konsystencji. To zdecydowanie świetne połączenie.
Możesz oczywiście ugotować i zmiksować szparagi w całości, ale zdecydowanie warto pokusić się na opisane w przepisie czary-mary z główkami i octem balsamicznym. Dzięki temu gotowa zupa nabiera dodatkowego wyrazu.
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki z 20 szparagów (lub wszystkich) i odłóż.
- Ugotuj szparagi (3 minuty), a ugotowane przełóż do miski z zimną wodą.
- Wypłukany szczaw pokrój grubo i wrzuć do głębokiej patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Smaż przez chwilę, aż szczaw zmieni kolor i zmniejszy objętość.
- Do blendera przełóż szczaw i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wlej trochę wody i zmiksuj, by uzyskać krem o odpowiedniej konsystencji i gładkości.
- Dodaj ricottę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zmiksuj.
- Przelej zupę do garnka i podgrzej (możesz również podać ją na zimno).
- W tym czasie na patelni rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć główki szparagów, płatki chilli i sporą szczyptę pieprzu. Smaż przez 2 minuty, a następnie wlej porządny chlust octu balsamicznego. Po chwili ocet zredukuje się i zgęstnieje. Dodaj trochę posiekanego szczypiorku i wymieszaj.
- Zupę podawaj z główkami szparagów oraz sosem z octu balsamicznego.
Smacznego!
Fajna ta zupa. Zrobię taką i cała będzie dla mnie, bo nie mam wątpliwości, że poza mną nikt tego nie tknie ;-)
:-)
musiała smakować wspaniale!
uwielbiam, musze zrobic, bo teraz ogromnego smaka mam :D
Szukam przepisów ze szczawiem, ten brzmi świetnie