• ok. 25 zielonych szparagów
  • ok. 800 g szczawiu
  • 250 g kremowej ricotty (tu: z mleka bawolego)
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżeczki płatków chilli
  • trochę szczypiorku
  • olej i masło do smażenia
  • woda

Zupa krem ze szczawiu i szparagów.

Świetna zupa ze szczawiu, zielonych szparagów i wyjątkowej, niezwykle kremowej ricotty z mleka bawolego.

Podstawową zaletą zup kremów jest to, że są niezwykle łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a przy okazji umożliwiają wypróbowywanie rozmaitych połączeń składników.

Ta propozycja będzie dobra nawet dla tych, którym nie do końca odpowiada kwaskowaty smak tradycyjnej zupy szczawiowej. Szparagi, a zwłaszcza delikatna ricotta nadają zupie łagodniejszego smaku. Ser dodatkowo przydaje jej kremowości i gładszej konsystencji. To zdecydowanie świetne połączenie.

Możesz oczywiście ugotować i zmiksować szparagi w całości, ale zdecydowanie warto pokusić się na opisane w przepisie czary-mary z główkami i octem balsamicznym. Dzięki temu gotowa zupa nabiera dodatkowego wyrazu.

Krem szczaw i szparagi L_06

PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki z 20 szparagów (lub wszystkich) i odłóż.
  2. Ugotuj szparagi (3 minuty), a ugotowane przełóż do miski z zimną wodą.
  3. Wypłukany szczaw pokrój grubo i wrzuć do głębokiej patelni z rozgrzanym masłem i olejem. Smaż przez chwilę, aż szczaw zmieni kolor i zmniejszy objętość.
  4. Do blendera przełóż szczaw i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Wlej trochę wody i zmiksuj, by uzyskać krem o odpowiedniej konsystencji i gładkości.
  5. Dodaj ricottę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zmiksuj.
  6. Przelej zupę do garnka i podgrzej (możesz również podać ją na zimno).
  7. W tym czasie na patelni rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć główki szparagów, płatki chilli i sporą szczyptę pieprzu. Smaż przez 2 minuty, a następnie wlej porządny chlust octu balsamicznego. Po chwili ocet zredukuje się i zgęstnieje. Dodaj trochę posiekanego szczypiorku i wymieszaj.
  8. Zupę podawaj z główkami szparagów oraz sosem z octu balsamicznego.

Smacznego!

Krem szczaw i szparagi L_02

Krem szczaw i szparagi L_04