- ok. 750 g szczawiu
- ok. 700 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- trochę mleka
- sól
- pieprz
- 2-4 jajka
- 3 większe młode ziemniaki (w razie potrzeby więcej)
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Zupa szczawiowa z gotowanym żółtkiem i chipsami ziemniaczanymi domowej roboty.
Zupa szczawiowa to mój smak dzieciństwa. To jedna z najprostszych, a zarazem najlepszych zup. Jej lekko kwaśny smak jest bardzo odświeżający. W sezonie zawsze warto przygotowywać ją dosłownie ile wlezie, dopóki w sprzedaży są młode liście szczawiu.
Zupę przyrządzam tak, jak gotowała ją moja matka – z niewielkimi tylko zmianami – czyli maksymalnie „czystą”, praktycznie bez żadnych dodatków. Dawno temu, w rodzinnym domu zwykle jadłem szczawiową zabieloną śmietaną, z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.
Moja wersja została nieco zmodyfikowana. By zupa była lżejsza, zabieliłem ją mlekiem, natomiast jajko na twardo zastąpiłem żółtkiem ugotowanym tak, jak przygotowuje się jajko w koszulce (oczywiście, możesz podać zupę również z tradycyjnym jajkiem w koszulce).
Do tego doskonałe domowe chipsy ziemniaczane. Upiekłem je w piekarniku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki (tak samo, jak w tej świetnej pizzy z ziemniakami – PIZZA Z ZIEMNIAKAMI, ANCHOIS I BAZYLIĄ). Chipsy po przestudzeniu twardnieją i stają się doskonale chrupiące.
Uwaga: z podanych proporcji przygotujesz dwie raczej niewielkie porcje zupy.
I. PRZEPIS NA CHIPSY:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Oskrobane ze skórki ziemniaki pokrój w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny lub płaskiego noża do sera. Plasterki rozłóż na papierowym ręczniku – w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi.
2. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i natłuść go oliwą. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę plasterków ziemniaków (ZOBACZ). Skrop je oliwą i rozsmaruj oliwę palcami na powierzchni plasterków.
3. Wstaw do piekarnika na ok. 8 minut. Chipsy w tym czasie powinny ładnie się zrumienić (ZOBACZ). Kontroluj czas na bieżąco, ponieważ zbyt spieczone ziemniaki będą niesmaczne.
4. Te same czynności powtórz z kolejną blachą ziemniaków.
5. Chipsy podaj posypane gruboziarnistą solą.
II. PRZEPIS NA ZUPĘ SZCZAWIOWĄ
6. Oderwij łodygi od szczawiu, opłucz liście i odciśnij z nadmiaru wody.
7. Posiekaj grubo szczaw. Rozgnieć czosnek wraz z solą – płaską stroną noża – na pastę (czosnek możesz też zetrzeć na tarce).
8. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż szczaw wraz z czosnkiem. Szczaw zmieni kolor, zmięknie i bardzo wyraźnie zredukuje objętość.
9. Przełóż szczaw do garnka, wlej wodę, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj zupę przez kilka minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gdy nieco ostygnie, wlej niewielką ilość mleka i wymieszaj.
10. W tym czasie w dość szerokim garnku zagotuj niewielką ilość wody.
11. Oddziel żółtka od białek. Ostrożnie wrzuć pojedynczo żółtka do gotującej się wody. Żeby zachować żółtko płynne w środku, gotuj je ok. 3 minuty. Usuń z żółtka ewentualne resztki białka, które przybiorą „galaretowatą” formę.
12. Zupę podaj z żółtkiem (1-2 żółtka na porcję) i chipsami z ziemniaków.
Smacznego!
Szkoda ze u mnie jeszcze nie ma młodych ziemniaków… ja nie przepadam za zupa szczawiowa a często u nas bywa zwłaszcza w lecie bo szczaw u nas rośnie wszędzie :-)
u mnie w domu jajko roztrzepane wlewamy do gotującej się zupy, przez co pływają takie jajeczne farfocle :D nie wygląda, ale smakuje zabójczo!
Liczy się przede wszystkim smak;-) pozdrawiam
Pyszna, moja mama też robi szczawiową :)
Piękne chipsy!
Oj, Jak ja dawno nie jadłam szczawiowej. Zaraz skorzystam z przepisu, myślę że rodzinka też będzie zadowolona :)
Zupy szczawiowej nie jadłam już bardzo długo. Myślę że skorzystam z przepisu i zrobię w ten weekend dla mojej rodzinki… Wygląda pysznie i myślę że i tak smakuje :)
Cudna