- 100 g młodych liści mangolda
- ok. 100 g sera Ost Lagrad
- 4 świeże figi
- 1/2 granatu
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Sałatka z figami i granatem.
W IKEA nie bywam często, ale kiedy już tam wpadam, nie odpuszczam sobie wizyty w sklepiku ze szwedzkimi produktami spożywczymi.
Prócz smacznych dżemów – jagodowego i agrestowego – warto zaopatrzyć się także w ichniejszy, bardzo dobry półtwardy ser Ost Lagrad. Można wykorzystać go później na przykład do takiej sałatki.
PRZEPIS:
1. Do miski wrzućcie młode liście mangolda, świeże figi pokrojone na ćwiartki oraz pokrojony w kostkę ser.
2. Dodajcie oliwę extra vergine, doprawcie pieprzem i (w razie potrzeby, ja nie używam) solą, i wymieszajcie.
3. Dłońmi wyłóżcie porcje sałatki na talerze, posypcie pestkami granatu (jak łatwo wydobyć pestki z owocu – INSTRUKCJA – pkt 5), i gotowe.
Smacznego!
Wygląda przepysznie, a figi super pasują do serów.
Kiedy zaczyna się sezon na figi?
Właściwie już się zaczął, na dobre powinien ruszyć w II połowie sierpnia.
Wygląda cudownie! Tylko fig jakoś u mnie w okolicy ciągle nie ma