• 4 filety z barramundi
  • 250 g świeżego szpinaku (baby)
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 5 ziemniaków
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sok z cytryny
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka kminku
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz

Filet albo stek z białej ryby, podany na szpinaku, można spotkać w menu niejednej restauracji. Nie jest to szczególnie oryginalne połączenie, ale za to świetnie się sprawdza, warto więc przygotować podobne danie w domu.

Użyjcie świeżego szpinaku; szpinak mrożony nigdy nie jest dobrym pomysłem. Barramundi, które wybrałem ze względu na delikatność i niemal zupełny brak ości, możecie zastąpić inną ulubioną rybą o białym mięsie.

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.

2. Wyfiletujcie barramundi.

3. Przygotujcie marynatę z soku z 1/2 cytryny, oliwy, posiekanej pietruszki, koperku, listków z jednej gałązki rozmarynu, soli oraz pieprzu. Dokładnie obtoczcie filety w marynacie i odstawcie.

4. Pokrójcie ziemniaki w łódeczki i włóżcie do żaroodpornego naczynia. Porządnie skropcie je oliwą oraz niewielką ilością soku z cytryny. Dodajcie rozgnieciony płaską stroną noża i posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, kminek i posiekane listki z jednej gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszajcie, tak by ziemniaki pokryły się oliwą, przyprawami i ziołami. Na koniec dodatkowo skropcie ziemniaki niewielką ilością oliwy, aby mieć pewność, że ładnie się zrumienią, i wstawcie je do pieca na 40 minut.

5. Pozostałą część dania możecie przygotować, gdy ziemniaki będą już gotowe (zostawcie je w wyłączonym, gorącym piekarniku) albo na kilka minut przed zakończeniem pieczenia.

6. Podduście szpinak na głębokiej patelni. Kiedy zacznie się redukować, dodajcie drobno posiekane dwa ząbki czosnku i sól. Gotowy szpinak powinien mieć całkowicie miękkie liście, ale o dość wyraźnie zachowanym kształcie. Doprawcie całość sporą ilością pieprzu.

7. W tym czasie usmażcie rybę na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Nie trzymajcie barramundi na ogniu zbyt długo, wystarczą mniej więcej 2 minuty z każdej strony.

8. Na talerzach rozłóżcie porcje szpinaku, a na nim po dwa filety. Obok dołóżcie porcję upieczonych ziemniaków. Danie udekorujcie  koperkiem.

Smacznego!

Sprawdź też PRZEPIS na grillowaną barramundi ze szparagowym risotto.