- 4 filety z barramundi
- 250 g świeżego szpinaku (baby)
- 3 ząbki czosnku
- ok. 5 ziemniaków
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 gałązki rozmarynu
- sok z cytryny
- łyżeczka nasion kopru włoskiego
- łyżeczka kminku
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
Filet albo stek z białej ryby, podany na szpinaku, można spotkać w menu niejednej restauracji. Nie jest to szczególnie oryginalne połączenie, ale za to świetnie się sprawdza, warto więc przygotować podobne danie w domu.
Użyjcie świeżego szpinaku; szpinak mrożony nigdy nie jest dobrym pomysłem. Barramundi, które wybrałem ze względu na delikatność i niemal zupełny brak ości, możecie zastąpić inną ulubioną rybą o białym mięsie.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.
2. Wyfiletujcie barramundi.
3. Przygotujcie marynatę z soku z 1/2 cytryny, oliwy, posiekanej pietruszki, koperku, listków z jednej gałązki rozmarynu, soli oraz pieprzu. Dokładnie obtoczcie filety w marynacie i odstawcie.
4. Pokrójcie ziemniaki w łódeczki i włóżcie do żaroodpornego naczynia. Porządnie skropcie je oliwą oraz niewielką ilością soku z cytryny. Dodajcie rozgnieciony płaską stroną noża i posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego, kminek i posiekane listki z jednej gałązki rozmarynu. Dokładnie wymieszajcie, tak by ziemniaki pokryły się oliwą, przyprawami i ziołami. Na koniec dodatkowo skropcie ziemniaki niewielką ilością oliwy, aby mieć pewność, że ładnie się zrumienią, i wstawcie je do pieca na 40 minut.
5. Pozostałą część dania możecie przygotować, gdy ziemniaki będą już gotowe (zostawcie je w wyłączonym, gorącym piekarniku) albo na kilka minut przed zakończeniem pieczenia.
6. Podduście szpinak na głębokiej patelni. Kiedy zacznie się redukować, dodajcie drobno posiekane dwa ząbki czosnku i sól. Gotowy szpinak powinien mieć całkowicie miękkie liście, ale o dość wyraźnie zachowanym kształcie. Doprawcie całość sporą ilością pieprzu.
7. W tym czasie usmażcie rybę na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Nie trzymajcie barramundi na ogniu zbyt długo, wystarczą mniej więcej 2 minuty z każdej strony.
8. Na talerzach rozłóżcie porcje szpinaku, a na nim po dwa filety. Obok dołóżcie porcję upieczonych ziemniaków. Danie udekorujcie koperkiem.
Smacznego!
Sprawdź też PRZEPIS na grillowaną barramundi ze szparagowym risotto.
Ryba jak ryba, ale ziemniaki fajowe!
Uwielbiam grillowane ryby, fajny przepis!