• 125 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (Provena)
  • 100 g organicznego cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
  • 2 kopiaste łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli

Kakaowe ciastka maślane z orzechami – bezglutenowe.

To bezglutenowa wersja kruchych owsianych ciasteczek, na które przepis pojawił się na blogu jakiś czas temu.

Ciasteczka są wytrawne, mocno kakaowe, umiarkowanie słodkie. Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 15 sztuk.

PRZEPIS:

1. Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu.

2. Przy pomocy robota kuchennego zmiksuj masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

3. Gdy ciasto będzie gładkie, przełóż je na przezroczystą folię spożywczą, owiń i uformuj wałek o średnicy ok. 7 centymetrów.

4. Wstaw ciasto do zamrażarki na 30 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

6. Schłodzone ciasto pokrój nożem na mniej więcej centymetrowe plastry i rozłóż na blasze. Zachowaj odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami, bowiem plastry ciasta w piekarniku urosną (a właściwie – rozleją się). W razie potrzeby upiecz ciastka partiami.

7. Włóż blachę do piekarnika na środkowy poziom i piecz ciastka ok. 8-10 minut.

8. Gotowe ciastka przełóż delikatnie (będą miękkie) przy użyciu szerokiej łopatki na kratkę – do ostygnięcia.

Ciasteczka kakaowe_12