- 1 pierś kurczaka
- 100 g ryżu basmati
- pół świeżego ananasa
- sporo przyprawy curry
- pieprz
- sos sojowy bezglutenowy
- pół limonki (opcjonalnie)
Smażony kurczak z ryżem basmati i ananasem.
Mam spory sentyment do tego dania i chętnie do niego wracam. Dlaczego?
Po pierwsze dlatego, że właśnie od niego, jakieś osiem lat temu, zaczęła się moja poważniejsza przygoda z gotowaniem. Po drugie, dzięki niemu nauczyłem się jeść pałeczkami ;-)
Przepis pochodzi z opakowania po ryżu basmati, nieco go tylko zmodyfikowałem. Jak widać, inspiracji kulinarnych można szukać dosłownie wszędzie. Potrawa będzie jeszcze szybsza i świetnie nada się na późną kolację po pracy, jeśli ryż ugotujesz dzień wcześniej.
PRZEPIS:
- Ugotuj ryż. Nie musisz solić wody, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
- Obierz ananasa ze skóry – odetnij górną część z liśćmi oraz spód, ułóż ananasa pionowo, a następnie nożem – płynnymi ruchami – odkrój skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę (w zależności od wielkości owocu) pokrój wzdłuż na kolejne części. Następnie, usuń twardszy środek, pozostawiając sam miękki i słodki miąższ. Pokrój miąższ na kawałki.
- Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki.
- W rozgrzanym i natłuszczonym woku (lub głębokiej patelni) podsmaż na średnim ogniu kurczaka, wlej sos sojowy i wymieszaj.
- Dodaj sporo curry i pieprzu. Gdy kurczak będzie gotowy, co nie powinno zająć wiele czasu (powinien łatwo dzielić się na części pod naciskiem drewnianej łyżki), dodaj ryż i ananas, więcej curry i trochę wody. Podduś przez chwilę, dodając w razie potrzeby więcej przypraw, sosu sojowego lub wody, aż pozostałe składniki podgrzeją się.
- Zdejmij woka z ognia, wlej sok z limonki i od razu podawaj.
Facet, jak czytam te Twoje przepisy, to najchętniej ugotowałabym kilka dań na raz :) proste, pyszne i przede wszystkim zdrowe… Na dziś wybrałam już kurczak Tikka Masala, ale to danie również muszę wypróbować
:)
Rewelacyjny i bardzo prosty przepis. Na stałe wszedł do mojego menu – kto nie próbował, temu polecam.
Pycha połączenie
Uwielbiam ten przepis! Jest ekspresowy i przepyszny! :)
Bardzo się cieszę, pozdrawiam:-)