• 1 pierś kurczaka
  • 100 g ryżu basmati
  • pół świeżego ananasa
  • sporo przyprawy curry
  • pieprz
  • sos sojowy bezglutenowy
  • pół limonki (opcjonalnie)

Smażony kurczak z ryżem basmati i ananasem.

Mam spory sentyment do tego dania i chętnie do niego wracam. Dlaczego?

Po pierwsze dlatego, że właśnie od niego, jakieś osiem lat temu, zaczęła się moja poważniejsza przygoda z gotowaniem. Po drugie, dzięki niemu nauczyłem się jeść pałeczkami ;-)

Przepis pochodzi z opakowania po ryżu basmati, nieco go tylko zmodyfikowałem. Jak widać, inspiracji kulinarnych można szukać dosłownie wszędzie. Potrawa będzie jeszcze szybsza i świetnie nada się na późną kolację po pracy, jeśli ryż ugotujesz dzień wcześniej.

Kurczak ananas basmati L_05

PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż. Nie musisz solić wody, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
  2. Obierz ananasa ze skóry – odetnij górną część z liśćmi oraz spód, ułóż ananasa pionowo, a następnie nożem – płynnymi ruchami – odkrój skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę (w zależności od wielkości owocu) pokrój wzdłuż na kolejne części. Następnie, usuń twardszy środek, pozostawiając sam miękki i słodki miąższ. Pokrój miąższ na kawałki.
  3. Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki.
  4. W rozgrzanym i natłuszczonym woku (lub głębokiej patelni) podsmaż na średnim ogniu kurczaka, wlej sos sojowy i wymieszaj.
  5. Dodaj sporo curry i pieprzu. Gdy kurczak będzie gotowy, co nie powinno zająć wiele czasu (powinien łatwo dzielić się na części pod naciskiem drewnianej łyżki), dodaj ryż i ananas, więcej curry i trochę wody. Podduś przez chwilę, dodając w razie potrzeby więcej przypraw, sosu sojowego lub wody, aż pozostałe składniki podgrzeją się.
  6. Zdejmij woka z ognia, wlej sok z limonki i od razu podawaj.

Kurczak ananas basmati L_09