• 3 litry świeżego mleka 2%
  • 4 limonki (15 łyżek soku)
  • sól

Superszybki i bardzo prosty przepis na twaróg domowej roboty.

Przygotowanie twarogu według tego przepisu nie sprawia żadnych problemów i zawsze się udaje. Twaróg jest pierwszym etapem procesu wytwarzania domowego twardego sera. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj: JAK ZROBIĆ DOMOWY SER

Twaróg możesz zjeść tak po prostu albo potraktować go jako dodatek do innych dań. Spróbuj!

Twaróg L_ 05

PRZEPIS:

1. Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.

2. Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki.

3. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.

4. Przelej zawartość garnka przez duże sito o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.

5. Naciskając drewnianą łyżką masę dokładnie odcedź ser, który od razu przybierze konsystencję luźnego, bardzo kremowego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. Dopraw solą i wymieszaj.

6. Gotowy twaróg najlepiej zjeść w ciągu 12 godzin, później zaczyna wysychać.

Smacznego!

Twaróg L_ 02