- 200 g kaszy jaglanej
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 500 g pomidorków koktajlowych (lub zwykłych)
- 1 duża podłużna szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g orzechów pecan lub włoskich
- 1 limonka lub cytryna
- 1/2 granatu
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól
Tabbouleh, czyli tradycyjny przepis na sałatkę typową dla kuchni arabskiej – w bezglutenowej wersji.
Tabbouleh to klasyczne danie kuchni arabskiej i zapewne jedno z tych, które zrobiło dużą, międzynarodową karierę. Trudno się dziwić, bowiem to nie tylko bardzo nieskomplikowana potrawa, ale również przygotowywana z użyciem łatwo dostępnych składników.
Tradycyjnie, podstawą tej sałatki jest kasza bulgur, ewentualnie kuskus. Obydwa typy kaszy wytwarza się z pszenicy, co znaczy, że zawierają gluten, ale tu w sukurs przychodzi – jak zawsze niezawodna – kasza jaglana. Ugotowana na sypko doskonale sprawdza się w tym przepisie.
Tabbouleh nie ma jednej, kanonicznej wersji – to moja propozycja.
PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę jaglaną: w proporcji 1 część kaszy na 3 części wody. Ugotowaną kaszę przełóż na sito o drobnych oczkach i przelej zimną wodą. Dzięki temu kasza szybko ostygnie i nie będzie się kleić.
- Przełóż kaszę do miski, wlej spory chlust oliwy i wymieszaj.
- Dodaj grubo posiekane listki pietruszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną szalotkę i orzechy. Wlej sok z limonki, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
- Wierzch sałatki posyp pestkami granatu.
Uwielbiam sałatki z granatem:)
Idealne połączenie
Zrobię dziś na śniadanie, mam akurat granaty, wygląda pysznie
O, uwielbiam kaszę jaglaną, to coś dla mnie
Super
Fajnie piszesz o jedzeniu, pozdrawiam
Zrobiłam, bardzo smaczna. Granat w sałatce daje super efekt
Zrobiłem, pyszna
Jaglankę to ja zawsze i w każdej postaci
Cudna, uwielbiam granat w sałatkach
Pycha sałatka, kasza jaglana to moja ulubiona kasza
Rewelacyjny dodatek do mięs.
Super przepis! Nie mialam natki, dodałam rukole. Nie miałam cebuli , dodałam szczypiorek. Zamiast pomidorów koktajlowych dodałam suszone. Efekt też super!
Cieszę się, że Ci smakowało:-). W tabbouleh najważniejsze są: kasza i pietruszka. Dużo pietruszki:-)