- 3 litry świeżego mleka 2%
- 4 limonki (15 łyżek soku)
- sól
Superszybki i bardzo prosty przepis na twaróg domowej roboty.
Przygotowanie twarogu według tego przepisu nie sprawia żadnych problemów i zawsze się udaje. Twaróg jest pierwszym etapem procesu wytwarzania domowego twardego sera. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj: JAK ZROBIĆ DOMOWY SER
Twaróg możesz zjeść tak po prostu albo potraktować go jako dodatek do innych dań. Spróbuj!
PRZEPIS:
1. Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.
2. Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki.
3. Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
4. Przelej zawartość garnka przez duże sito o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.
5. Naciskając drewnianą łyżką masę dokładnie odcedź ser, który od razu przybierze konsystencję luźnego, bardzo kremowego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. Dopraw solą i wymieszaj.
6. Gotowy twaróg najlepiej zjeść w ciągu 12 godzin, później zaczyna wysychać.
Smacznego!
Ale fajne:-)
Faktycznie ekspresowo, może kiedyś wypróbuję :)
Tak po prostu? Muszę to wypróbować :)
Ha, zrobiłam i uwierzyłam! Da się:)) i jaki smaczny, a do tego satysfakcja że się ser samemu zrobiło;)
Mniam mńiam
Polecam bardzo serdecznie http://www.kaminskadorota.pl
Mega przepis! Ser pięknie mi się udał!!! dziękuję fiku!!!!
Bardzo proszę:-)
Udał mi się !
Przepis mega – dzięki, robiłem też z książki, pozdrawiam
REWELACJA
Fascynujące
Świetny przepis, twaróg wychodzi jak złoto, dzięki. Na święta zrobię twój sernik książkowy z własnego twarogu, taki jestem zajebisty ;)