Botwinka z bobem duszona w białym winie.

Znów duszone warzywa? Znów! Bardzo lubię przyrządzać warzywa w ten sposób, ponieważ to doskonała okazja do zagospodarowania niemal każdej zieleniny, jaką mam pod ręką. A że latem, na targu, często tracę nad sobą kontrolę, ziela wszelakiego mam po prostu za dużo…

Zupa botwinkowa mojej mamy to piękne wspomnienie z dzieciństwa, ale ja zwykle przyrządzam botwinkę inaczej (przepisy). Jeżeli lubisz botwinkę, wino i bób, będziesz wracać do tego przepisu co sezon, polecam!

Uwagi:

  • Botwinkę duszoną w białym winie możesz podać sauté, bez dodatków (my jemy ją właśnie tak) albo – jeżeli chcesz, by gotowe danie było bardziej konkretne i sycące – na przykład z pokruszoną fetą. 
  • Latem użyj świeżych pomidorów. Poza sezonem równie dobrze sprawdzą się puszkowane. 
  • W razie potrzeby, bób zastąp zielonym groszkiem (może być mrożony), a wino – bulionem lub wodą.

Sprawdź też inne przepisy z bobem.

Używam doskonałego noża szefa kuchni Wartmann (ostrze – 20 cm), polecam z czystym sumieniem!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2 pęczki młodej botwinki
  • duża szalotka lub biała cebula
  • 2 średnie marchewki
  • bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 300 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 3 spore pomidory malinowe
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • pół pęczka koperku
  • łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri
  • pieprz roztarty w moździerzu 
  • sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
  • 4 listki laurowe
  • oliwa extra vergine

Botwinka z bobem duszona w białym winie – PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni lub rondlu podduś na oliwie, pod przykryciem, posiekaną szalotkę, marchew oraz fenkuł.
  2. Po kilku minutach dodaj posiekaną botwinkę i wlej wino. Podduś pod przykryciem przez kilka minut.
  3. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory malinowe, listki laurowe i przyprawy. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10-12 minut.
  4. Dodaj wcześniej ugotowany (3 minuty) i obrany ze skórki bób, po czym gotuj jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekany koperek i podawaj.

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie

Botwinka z bobem duszona w białym winie