Sos brokułowy do makaronu.
Błyskawiczny, zielony, prosty sos do makaronu na bazie brokułów, tahini i soku z limonki. Makaron nie powinien tonąć w sosie, dlatego nie przesadzaj z jego ilością. Z podanych proporcji składników uzyskasz sporo sosu na wiele porcji makaronu, w związku z czym nadwyżkę możesz zamrozić albo… przerobić na zupę krem. Wystarczy wtedy dodać do sosu tylko trochę wody, podgrzać i doprawić wedle uznania.
Do sosu zużywam same różyczki brokułu, co jednak nie znaczy, że gruba łodyga brokułu jest bezużyteczna – podobnie jak w przypadku kalafiora, obieram ją ze skórki i chrupię na surowo, by mieć energię na dalsze gotowanie ;)
Gotowego sosu celowo nie doprawiam, wolę by pozostał łagodny w smaku, z wyraźnie wyczuwalnymi tahini i brokułem. Papryczka chilli zapewnia delikatną ostrość, która traci impet w zestawieniu z mięsistym makaronem i kremowym sosem, dlatego warto dodać jej naprawdę sporo.
Użyj dowolnego makaronu: fusilli, penne, spaghetti, linguine, etc.
Sos brokułowy do makaronu – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Sos
- świeży brokuł (ok. 600-700 g)
- duża garść listków kolendry
- 3 łyżki tahini (pasta z czystego sezamu)
- 100 ml wody mineralnej, w razie potrzeby więcej
- 100 ml oliwy extra vergine, w razie potrzeby więcej
- sok z jednej limonki
- sól roztarta w moździerzu
Makaron
- dowolny bezglutenowy makaron (u mnie: 300 g fusilli z ciecierzycy i ryżu)
- papryczka chilli
- garść listków kolendry
- 4-5 łyżeczek białego sezamu
- łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Sos brokułowy do makaronu – PRZEPIS:
- Podziel brokuł na różyczki. Większe różyczki przekrój na pół. Łodygi różyczek ponacinaj nożem, dzięki czemu szybciej się ugotują.
- Brokuł ugotuj na parze do miękkości (ok. 12 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ostudź w zimnej wodzie i odstaw, by odciekł z nadmiaru wody.
- W blenderze zmiksuj na gładko wszystkie składniki sosu. Używam niezawodnego blendera molekularnego RONIC® Zyle LED II, o którym więcej przeczytasz tutaj. Gotowy sos powinien być gęsty i jedwabisty.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do miski i od razu dodaj 3-4 łyżki sosu. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj większość listków kolendry, połowę sezamu i ponownie wymieszaj.
- Makaron podziel na porcje, po czym posyp sezamem, posiekaną chilli, zielonym pieprzem, listkami kolendry i skrop oliwą. Podawaj od razu.
Czytaj też: Najlepszy blender dla roślinożercy