Szlachetna Amedei od Tessieri.

Amedei to czekoladowe przedsięwzięcie rodzeństwa Alessio i Cecilii Tessieri, zapoczątkowane w roku 1990. Na każdej albo prawie każdej stronie z mniej lub bardziej rozbudowaną wzmianką o Amedei przeczytacie, że to „synonim najwyższej jakości w świecie czekolady”.

Nazwa firmy, co – biorąc pod uwagę jej włoskie, a konkretnie toskańskie korzenie – zupełnie nie dziwi, bezpośrednio nawiązuje do familii Tessieri – pochodzi bowiem ponoć od imienia babci jej założycieli.

Amedei to niemal etatowy laureat nagród brytyjskiej Academy of Chocolate (zał. w 2005 r.), co dobrze oddaje pozycję tabliczek tej marki w świecie czekolad z (naj)wyższej półki.

Od którego produktu Amedei należałoby zacząć z lanserskiego* punktu widzenia? Najlepiej chyba od limitowanej, ręcznie numerowanej Porcelany z ziarna Criollo, albo ewentualnie od Amedei Chuao; dlatego my zaczniemy od „Dziewiątki”.

Lektura przynajmniej części publikowanych w sieci wymian poglądów na temat poszczególnych roczników Amedei może przypominać oratorskie pojedynki, przykładowo, amatorów win, dla których często (zbyt często) zasadniczym, jeśli nie jedynym kryterium oceny wartości produktu jest cena… Inna rzecz, że za czekolady tej klasy zapłacić wyższą cenę zdecydowanie warto. Liczy się jakość, nie ilość. Plus, Amedei to na pewno nie słodycze wyłącznie dla snobów, nawet jeśli ci ostatni tak sobie tę markę upodobali.

😉

Do rzeczy. Dlaczego „9”?

Zapakowana w subtelną kopertę gorzka Amedei „9” 75% to tabliczka skomponowana z ziaren, pochodzących z 9 różnych plantacji kakao, kontrolowanych przez Amedei.

Proces jej wytwarzania realizowany jest w cyklu zamkniętym – od ziarna do tabliczki (bean to bar). Dla tych, dla których liczą się nagrody i wyróżnienia, dodatkowa informacja – opisywany tu rocznik uhonorowany został nagrodą Gold Winner 2011, przyznaną przez wspomnianą wyżej Chocolate Academy.

Czekolada słodzona jest cukrem trzcinowym, nie zawiera lecytyny sojowej ani innych emulgatorów, jest wolna od barwników i aromatów.

Tyle szczegółów natury technicznej. Aromat czekolady jest autentycznie… kwiatowy, a jaki jest jej smak?

Przede wszystkim:

(1) Harmonijny przez duże H

a poza tym:

(2) Intensywny, a zarazem
(3) Delikatny
(4) Idealnie wyważony
(5) Lekko goryczkowy
(6) Łagodnie słodki
(7) Z wyczuwalnymi nutami przypraw
(8) Wyrafinowany w prostocie smakowej kompozycji
(9) „Poezja smaku” zabrzmi okrutnie kiczowato, ale tak jest w istocie.

Krótko mówiąc, 9 x TAK.

Do niedawna produkty Amedei najlepiej było zamawiać z niemieckiej strony Amazon, www.amazon.de. Są dostępne także w pewnym stacjonarnym sklepie, ale Amazon to zdecydowanie wygodniejsza opcja. Teraz ma je również w ofercie sklep internetowy API FOOD.

Ocena: 99/100

Produkt bezglutenowy
Opakowanie: papier i elegancka kartonowa koperta
Waga: 50g
Skład: masa kakaowa, masło kakaowe, cukier trzcinowy, wanilia.
Cena: ok. 24 zł
Gdzie kupić: Kuchnia Włoska

*Lanserstwo (za Nonsensopedią) to zjawisko subkulturowe, które swe korzenie ma w filozofii postmodernistycznej pop-kultury konsumenckiego społeczeństwa młodzieżowego początku XXI wieku. Przyjmuje się, że najbardziej lanserskimi miastami są: Warszawa (najwięcej lanserów), Hel (największy procent lanserów wśród młodzieży) oraz Sopot (najwięcej lanserów na metr kwadratowy) 😉